Actorul Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroasele roluri de scenă şi de film, a murit, a anunţat teatrologul Oltiţa Cîntic, marţi dimineaţă, pe Facebook.
"S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l ştie toată lumea din 'Aferim', unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producţie laureată cu Ursul de Aur la Berlin şi cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestaţia lui Teo, cum i se adresau apropiaţii. (...) Drum lin către stele, Teodor Corban! Îţi simţim deja lipsa", a scris teatrologul.
Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului "V. I. Popa" din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, potrivit site-ului Naţionalului ieşean.
În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: "Scadenţa" de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989; "Chiriţa în balon" şi "Chiriţa în Iaşi" de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; "Carol" de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990; "Nebuna din Chaillot" de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991; "Venexiana", regia Cristian Hadji-Culea, 1994; "Anecdote provinciale" de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; "Chiriţa în provinţie" de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; "Livada de vişini" de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; "Trei", adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după "Trei pe un balansoar" de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; "Terminal: Brazilia" de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.
A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără "Aferim!", "Un etaj mai jos", "Betoniera", "O vară foarte instabilă", "Poziţia copilului", "Portretul luptătorului la tinereţe", "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "California Dreamin' (nesfârşit)", "Călătorie la oraş", notează Agerpres.
Moartea îndrăgitului actor ieşean Teodor Corban a surprins oamenii de cultură şi fanii
Moartea fulgerătoare a actorului Teodor Corban, unul dintre societarii Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, în vârstă de 65 de ani, în urma unei lungi lupte cu o boală incurabilă, a surprins lumea artistică ieşeană.
"E o dimineaţă foarte tristă pentru că a plecat dintre noi într-o altă lume, în altă dimensiune Teo Corban, un actor de teatru şi de film, un actor care încă mai avea foarte multe de spus din perspectiva personajelor pe care le-ar fi putut întruchipa. Omul, plin de umor dar cu un umor mucalit şi o inteligenţă şi ironie fină, sclipitoare în aceeaşi măsură, care se puteau vedea şi pe scenă. S-a dus printre stele, unde va străluci cu certitudine şi în continuare. Dumnezeu să-l odihnească şi condoleanţe familiei!", a declarat, pentru Agerpres, teatrologul Oltiţa Cîntic, directorul artistic al Teatrului "Luceafărul" din Iaşi.
Regizorul Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi consideră trecerea în nefiinţă a actorului Teodor Corban.
"Pentru teatrul nostru e o pierdere inexprimabilă. E un mare actor care a marcat teatrul din Iaşi, teatrul contemporan. E o pierdere uriaşă pentru filmul şi teatrul românesc", a declarat Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.
Tenorul Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional Iaşi a declarat că Teo Corban a reprezentat şi reprezintă în continuare un simbol de muncă, seriozitate şi profesionalism.
"Fără doar şi poate este una dintre cele mai triste veşti ale acestui an. Este o pierdere imensă nu doar Naţionalul ieşean ci pentru întreaga cultură românească, unul dintre cei mai talentaţi, unul dintre cei mai smeriţi şi iubiţi actori ai României. Astăzi a plecat să joace pe marea scenă a veşniciei. Pentru noi a fost o adevărată încântare să-l avem în trupa Ateneului. Ultima premieră a fost pe scena Ateneului alături de bunul său prieten Ticu Puşcaşu. Cu siguranţă noi îi vom păstra o memorie vie şi o amintire frumoasă", a declarat tenorul Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional Iaşi.
Moartea îndrăgitului actor ieşean Teodor Corban nu a trecut neobservată nici în spaţiul virtual. În doar câteva ore apropiaţii şi fanii au scris pe pagina sa de socializare sute de mesaje de condoleanţe.