Prezentarea istoriei informaticii în faţa publicului larg prin intermediul "succeselor şi eşecurilor grupului Apple" reprezintă obiectivul creatorului unui muzeu din Polonia dedicat produselor companiei americane şi care a fost inaugurat recent la Varşovia, informează AFP.
"Este cea mai mare colecţie Apple din lume", a declarat Jacek Lupina, un arhitect şi grafician profesionist de 56 de ani, pasionat de produsele lansate de Apple.
Situat în Fabryka Norblina, o fostă uzină cu ziduri din cărămidă roşie de la începutul al XIX-le, reamenajată în centru comercial şi de agrement în centrul capitalei Poloniei, Apple Museum of Poland expune peste 1.600 de produse asociate celebrei companii californiene, achiziţionate în urma participării la numeroase licitaţii organizate în lumea întreagă.
În proximitatea intrării este expusă, în celebra sa cutie din lemn de acaju, o replică a lui Apple 1, primul calculator personal lansat în 1976 de fondatorii Apple, Steve Jobs şi Steve Wozniak.
Produs iniţial în circa 200 de exemplare, modelul Apple 1 era vândut cu 666,66 de dolari, făcând parte dintr-un set. Pentru a-l asambla, utilizatorul trebuia să adauge o carcasă, un bloc de alimentare, o tastatură şi un ecran.
"Ambiţia mea era ca vizitatorii acestui muzeu să poată să vadă cum arătau produsele la începuturile lor, cât erau de primitive, de simple: carcasa lui Apple 1 era făcută din lemn, nu avea nimic de-a face cu ceea ce cunoaştem astăzi", a declarat Jacek Lupina.
Pentru asamblarea modelului achiziţionat, colecţionarul polonez s-a adresat altor specialişti şi a folosit componente din epocă. Acest demers a necesitat aproape trei ani de eforturi.
Placa de bază a fost semnată de Steve Wozniak în persoană, în timpul unei vizite întreprinse în Polonia în 2018.
O pasiune "invadatoare"
"A analizat toate punctele de sudură, componentele, a apreciat foarte mult felul în care l-am asamblat. Mi-a arătat şi elementele pe care el şi Steve Jobs voiau să le modifice, dar pentru care nu au mai avut timp să facă schimbări", a adăugat creatorul muzeului.
În sala principală, sunt expuse zeci de computere, precum Apple II, Lisa, Imac, Powermac, Macbook, Mac Pro, precum şi Iphone, Ipod, Ipad, instrucţiuni de utilizare, software-uri şi alte produse din universul Apple.
Pe pereţi se află afişe originale ale companiei americane, inclusiv cele folosite în celebra campanie publicitară "Think different" din 1997, în care au fost utilizate imagini cu Bob Dylan, Pablo Picasso, Mohamed Ali şi Albert Einstein.
Ecrane video şi borne interactive conţin un ghid audio ce permite vizitatorilor să navigheze prin universul Apple.
"În primii doi ani, colecţionam ca un amator, câteva maşinării pentru plăcerea de a le privi, de a deţine ceva ce nu puteam să îmi ofer în trecut pentru că erau prea scumpe pentru un locuitor din Europa post-comunistă", a dezvăluit Jacek Lupina.
După o vreme, obiectele colecţionate au început să îi "invadeze" locuinţa aflată într-o periferie a oraşului Varşovia, unde le depozitase iniţial în birou, apoi în sufragerie.
"Am vândut tot mobilierul din sufragerie - masa, scaunele, am păstrat doar canapelele", a dezvăluit el râzând. În 2017, a deschis un muzeu în propria locuinţă, iar vizitele puteau fi făcute doar cu programare.
Şi-a dedicat tot timpul liber, uneori nopţi întregi, participării la licitaţii organizate în regiuni cu alte fusuri orare. "Lupta este uneori dură, am pierdut recent un iMac în faţa unui colecţionar din Ţările de Jos", a dezvăluit Jacek Lupina.
În prezent, această pasiune îl costă toţi banii pe care îi câştigă: "Nu am economii, nu am pensie, doar colecţia mea". (sursa Agerpres)