22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional din Idaho din cadrul Departamentului de Energie al SUA au creat o centrală nucleară de mărimea unei valize, care poate să alimenteze până la opt case. Centrala poate furniza electricitate nu doar pe Terra, dar şi pe Lună, pe Marte sau oricare alt loc din cosmos. În timp ce majoritatea centralelor nucleare generează sute sau mii de megavaţi de electricitate, acest generator portabil va putea furniza doar 40 kilowaţi. Fiind foarte mic, generatorul portabil poate fi amplasat în cratere sau peştere pe planete nelocuite, de exemplu. În plus, este mult mai uşor decât centralele nucleare standard, lucru esenţial pentru funcţionarea în spaţiu, potrivit cercetătorului James Werner, care se ocupă de acest proiect.
NASA are deja planuri pentru mini-centrala nucleară: ea ar putea alimenta generatoarele de oxigen sau de hidrogen şi va încărca vehiculele de transport spaţiale. Echipa va realiza o demonstraţie a mini-centralei anul viitor, când va testa capacitatea sa.
În prezent, astronauţii folosesc celulele fotovoltaice - care transformă lumina în energie - pentru alimentarea navetelor spaţiale. Din păcate, lumina nu este o sursă viabilă în cosmos, aşa că trebuie găsite alte soluţii.
Energia nucleară este periculoasă şi controversată, aici, pe Pământ, având în vedere accidentele nucleare majore de la Cernobîl şi Fukushima, care au afectat întreg globul. În spaţiu însă, astronauţii nu vor fi puşi în pericol de reactorul portabil. "Nu va fi niciun pericol de topire. Întrucât puterea lui este mică, este foarte sigur. Dacă ar avea orice problemă, se închide singur", a explicat Werner.


Articole înrudite