23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premieră mondială: un fragment de cometă, descoperit pe Pământ
Premieră mondială: un fragment de cometă, descoperit pe Pământ

Cercetătorii sud-africani au identificat în premieră mondială resturile unei comete care a explodat deasupra Egiptului, la intrarea în atmosfera terestră, în urmă cu 28 milioane de ani, a anunţat marţi Universitatea Witwatersrand (Wits) din Johannesburg, informează AFP. Distrugând orice formă de viaţă în jurul zonei de impact, explozia a încălzit nisipul până la temperatura de 2.000°C, provocând formarea unei cantităţi impresionante de sticlă de siliciu galbenă, dispersată pe o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi în Sahara.
Piesa centrală dintr-o broşă a faraonului Tutankhamon, reprezentând un scorpion, a fost fasonată din acest tip de sticlă.


Analizând o misterioasă piatră neagră găsită în 1996 de un geolog egiptean în interiorul unei bucăţi de sticlă de siliciu, cercetătorii sud-africani sunt convinşi că au descoperit "primul exemplar cunoscut dintr-un nucleu de cometă, nu doar un tip neobişnuit de meteorit". "Este vorba de prima dovadă a faptului că o cometă a intrat în atmosfera terestră şi a explodat", se afirmă în comunicatul emis de universitatea sud-africană.
Piatra de 30 de grame are "o compoziţie extraterestră". "Dacă o comparăm cu meteoriţii, care conţin doar 3% carbon, aceasta conţine 65% carbon", a explicat profesorul Jan Krammers de la departamentul de Geologie de la Universitatea din Johannesburg (UJ).
Explozia de atunci a produs şi diamante microscopice. Diamantele sunt constituite din carbon supus unor temperaturi şi presiuni extreme.
"Cometele ne vizitează în continuare cerul, ele sunt bulgări de zăpadă murdară, de gheaţă amestecată cu praf, dar niciodată până acum în istorie materialul provenind de la o cometă nu a fost găsit pe Terra", a spus profesorul David Block, coordonatorul Laboratorului de analiză a prafului cosmic de la Universitatea Wits.


Până la această descoperire, oamenii de ştiinţă au identificat doar praful bogat în carbon în gheaţa din Antarctica şi particule de praf microscopice în atmosfera terestră înaltă. "NASA şi ESA au cheltuit miliarde de dolari pentru a recolta câteva miligrame de material dintr-o cometă şi să le aducă pe Terra, iar, acum, avem o abordare nouă pentru a studia acest material fără a cheltui miliarde de dolari pentru a merge în spaţiu să le căutăm", a spus profesorul Kramers.


Articole înrudite