Locuitorii unui oraş din Rusia au început să se teamă pentru viaţa lor, după ce în ultima perioadă un fenomen ciudat a pus stăpânire pe localitate. Zilnic, numeroase maşini, autobuze sau camioane dispar în craterele ce au apărut peste tot în oraşul Samara, din sud-estul Rusiei, scrie Daily Mail. Oamenii trăiesc permanent cu teama că pământul s-ar putea prăbuşi sub picioarele lor.
Se presupune că gropile, care s-au format mai ales în parcări, intersecţii aglomerate şi pe anumite artere de circulaţie, ar fi apărut din cauza surpărilor de teren. Astfel, gheaţa de la suprafaţă s-ar fi topit, iar apa în exces care s-a scurs în pământ a deteriorat drumurile din oraşul Samara.
Potrivit autorităţilor, cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa în urma acestor accidente. Cetăţenii au semnat deja o petiţie, cerând autorităţilor să rezolve problema.
Formarea craterelor este un fenomen obişnuit în zonele miniere, însă craterele care apar "natural" reprezintă un proces care poate dura zeci de ani. Ele apar în urma unui fenomen cunoscut sub numele de "procesul Karst", care presupune dizolvarea unui strat de rocă de apa acidă. Ploaia care pătrunde în sol absoarbe dioxidul de carbon şi interacţionează cu vegetaţia aflată în stare de descompunere. Consecinţa este că apa care intră în stratul de rocă conţine acizi şi aceasta erodează roca.
Un alt oraş din Rusia care s-a confruntat cu un astfel de fenomen a fost Brezniki. Potrivit unor date, aproximativ 12.000 de persoane au plecat din acest oraş în perioada 2005-2010, din cauza craterelor apărute în pământ.