Pe teritoriul Chinei se află sute de oraşe care au aproape tot ceea ce presupune un stil de viaţă urban modern: complexuri de apartamente, faleze, zgârie-nori, monumente. Totul cu excepţia unui element major: locuitorii.
Aceste oraşe misterioase şi complet goale fac parte dintr-un proiect amplu al Chinei de a reloca 250 de milioane de cetăţeni care locuiesc în prezent în zone rurale în zone urbane până în anul 2026 şi există deja zeci de asemenea locaţii gata să fie populate.
Fotograful Kai Caemmerer a fost fascinat de aceste planuri urbane şi în 2015 a călătorit în China pentru a le vizita şi explora. Colecţia sa de fotografii „Oraşele nenăscute” ilustrează un concept cu totul aparte de dezvoltare urbană.
„Spre deosebire de America, unde oraşele se dezvoltă treptat şi cresc în funcţie de economia locală, aceste noi oraşe chineze sunt construite până în stadiul final înainte de a începe popularea lor „, a declarat Caemmarer pentru Business Insider, citat de publicaţia The Independent.
Noile zone rezidenţiale sunt adesea oraşe satelit dezvoltate în jurul unui oraş mai vechi. Fiind fotograf specializat pe arhitectură, aceste oraşe goale l-au fascinat imediat, noţiunea modernă de oraş-fantomă devenind extrem de atrăgătoare într-un mod destul de ciudat, a declarat Kai.
Caemmarer a locuit timp de 80 de zile în oraşe aflate în apropierea acestor locuri stranii pentru a veni în fiecare dimineaţă, la răsărit şi în fiecare seară, la apus, să le fotografieze. Fotograful a descris experienţa drept „ireală” şi „surprinzătoare”. În rarele ocazii în care s-a întâlnit cu oameni, aceştia erau intrigaţi mai curând de aspectul arhaic şi supradimensionat al aparatului său foto decât de prezenţa sa acolo.
„Aceste imagini documentează un moment complex al urbanizării Chinei”, spune Caemmerer. „Multe dintre noile oraşe nu vor fi complet populate şi locuite mai devreme de 15-25 de ani de la începerea construcţiei. În prezent nu putem decât să ne imaginăm cum va arăta viaţa locuitorilor de aici.”