28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nivelul de radiaţii la Fukushima este mult mai mare decât se estimase iniţial
Nivelul de radiaţii la Fukushima este mult mai mare decât se estimase iniţial

Nivelul de radiaţii în interiorul reactorului nuclear avariat de la Fukushima este de peste o sută de ori mai mari decât limitele mortale, cel mai înalt nivel de la evenimentul produs în martie 2011, a anunţat operatorul Tepco, transmite vineri AFP, citată de engadget.com.
Compania Tepco a trimis la sfârşitul lunii ianuarie o camera video ataşată de un robot în interiorul reactorului nuclear 2 şi analiza imaginilor filmate în interior permite să se deducă prezenţa de ''radiaţii care pot ajunge la 530 sievert pe oră''. Un om expus la o asemenea radioactivitate ar muri aproape instantaneu.
"Există o marjă de eroare ce face ca nivelul să poată fi totodată mai mic cu aproximativ 30%, dar rămâne ridicat", a confirmat telefonic pentru AFP purtătorul de cuvânt al Tokyo Electric Power (Tepco), Tatsuhiro Yamagishi. Recordul anterior, stabilit în 2012, într-un alt loc în reactorul 2, a fost de 73 sievert, conform Tepco.
"Nivelul extrem de ridicat de radiaţii măsurat într-un loc, dacă este exact, poate indica faptul că combustibilul nu este departe şi nu este acoperit cu apă", a declarat postului public NHK Hiroshi Miyano, profesor la Universitatea Hosei, care prezidează un grup de lucru pentru dezafectarea centralei devastate.
Tepco şi partenerii săi nu au reuşit să localizeze combustibilul de uraniu slab îmbogăţit (LEU) expus, o condiţie pentru dezafectarea centralei.
De asemenea în imaginile obţinute de cameră este vizibilă o gaură cu diametrul de un metru în vasul de presiune, cu posibile prezenţe de uraniu topit pe un grilaj aflat jos. ''Este posibil să se fi topit şi să fi făcut o gaură în vas (...), însă aceasta este doar o ipoteză la acest nivel'', a declarat purtătorul de cuvânt al companiei pentru AFP.
Noile date sugerează că autorităţile, care planificaseră să îndepărteze combustibilul radioactiv până în 2018, s-ar putea confrunta cu întârzieri în finalizarea operaţiunii.


Articole înrudite