22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Masa de 1 Decembrie: reţete tradiţionale româneşti
Masa de 1 Decembrie: reţete tradiţionale româneşti

De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României se sărbătoreşte româneşte şi, de aceea, nu trebuie să lipsească de pe masă preparatele tradiţionale româneşti.
De 1 Decembrie, cel mai bine se poate sărbatori cu fasolea cu ciolan afumat sau placintă de dovleac însoţite de un pahar de vin fiert cu mirodenii.

FASOLE CU CIOLAN AFUMAT

Ingrediente pentru reţeta de fasole cu ciolan afumat:
- un ciolan afumat;
- 500g fasole uscată;
- 2 morcovi mari;
- 4 cepe;
- un ardei gras;
- sare;
- 3 foi de dafin;
- 2-3 linguri bulion;
- cimbru.

Mod de preparare pentru reţeta de fasole cu ciolan afumat:
1. Fasolea se spală bine şi se lasă în apă rece o oră, să se umfle. Se adaugă un morcov ras, o ceapă tocată, sare şi o foaie de dafin. După ce a fiert, se scurge apa, dar se opresc 3-4 polonice.
2. Separat, se pune într-o oală puţin ulei, în care se călesc 3 cepe şi un morcov, tocate sau date pe răzătoare. Când ceapa devine aurie se adaugă bucăţi de ciolan afumat, care se rumenesc puţin, amestecând din când în când.
3. Se adaugă 3-4 polonice din supa în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, puţin cimbru, sare şi se lasă să mai fiarbă până scade zeama.
4. Se poate servi cu mărar tocat şi cu murături.

PLĂCINTĂ CU DOVLEAC

Ingrediente pentru reţeta de plăcintă de dovleac:

Pentru aluat:
- 2 pahare cu apă;
- 2 linguri de drojdie uscată;
- 4 linguri de ulei;
- 1 linguriţă de sare;
- 1 kg de făină.

Pentru umplutură:
- un dovleac de 1 kg;
- 1 pahar de zahăr.

Mod de preparare pentru reţeta de plăcintă de dovleac:
1. Se spală dovleacul şi se dă prin răzătoare.
2. Se prepară aluatul clasic de pâine, fără a fi lăsat la crescut, şi se formează 3-4 bile. Fiecare bilă se întinde cu sucitorul, într-o foaie subţire, care se unge cu ulei.
3. Se pune pe fiecare foaie câte o mâna de dovleac ras şi zahăr, după preferinţe. Foaia se pliază, la jumătate. Se lipesc bine marginile, apoi se strânge până se încreţeşte. Se aşează cu grijă într-o tavă unsă cu unt. Se mai poate presară zahăr deasupra. În acelaşi fel se procedează şi cu celelalte bile de aluat.
4. Tava se bagă la cuptorul încins şi se lasă până se rumeneşte.

POFTĂ BUNĂ!


Articole înrudite