21 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Cea mai nouă specia de animal descoperită: O fiinţă ce nu poate vedea soarele!
FOTO: Cea mai nouă specia de animal descoperită: O fiinţă ce nu poate vedea soarele!

Micul locuitor al adâncului a fost zărit de trei ori sub apele din Puerto Rico. Deşi este neobişnuit să identifici în mod oficial un animal strict pe baza observaţiilor video, calitatea videoclipului NOAA (Administraţia Naţională pentru Pescuit din S.U.A.), a făcut-o posibil într-un caz în care nu există o alternativă mai bună.
De regulă, atunci când oamenii de ştiinţă anunţă descoperirea unui animal necunoscut anterior, au în mână un exemplar al noului venit. Nu este cazul, însă, cu Duobrachium sparksae, un ctenofor uimitor şi frumos întâlnit la 3910 de metri sub suprafaţa oceanului, la aproximativ 40 de kilometri de coasta Puerto Rico. Nimeni nu a întâlnit Duobrachium sparksae în persoană - ştim de existenţa sa doar prin câteva videoclipuri de înaltă definiţie.
Biologul marin de la NOAA, Allen Collins, spune într-un comunicat de presă: „Este o situaţie  unică, pentru că am putut descrie o nouă specie, pe baza tehnologiei video de înaltă definiţie”.
Prima întâlnire pe care umanitatea a avut-o cu meduza, a avut loc pe 10 aprilie 2015, când Deep Discoverer (un vehicul operat de la distanţă sau ROV) a dat peste minunea gelatinoasă. Din fericire, camerele ROV  au fost suficient de calitative pentru a surprinde clar detaliile fine ale lui Duobrachium sparksae.
Mike Ford din echipa ştiinţifică de pe uscat care lucra cu telecomanda în Centrul de comandă al NOAA, a exclamat: „Un organism frumos şi unic!”.
Camerele Deep Discoverer produc imagini de înaltă rezoluţie şi sunt capabile să măsoare obiecte mici, până la un milimetru. Corpul  meduzei are o dimensiune de aproximativ 6 centimetri, iar tentaculele sale au aproximativ 30 cm lungime.
Ford descrie ceea ce au văzut: „Ctenoforul are tentacule lungi şi am observat o mişcare interesantă. Se mişca ca un balon cu aer cald ataşat de fundul mării pe două linii, menţinând o altitudine specifică deasupra fundului mării. Poate este ataşat de fundul mării, încă nu suntem siguri. Nu am observat ataşament direct în timpul scufundării, dar se pare că organismul atinge fundul mării.”
Biologul Collins explică: „Nu avem aceleaşi microscoape ca într-un laborator, dar videoclipul ne poate oferi suficiente informaţii pentru a înţelege morfologia în detaliu, cum ar fi poziţia părţilor lor reproductive şi alte aspecte.”
„Am parcurs toate cunoştinţele despre ctenofori şi părea clar că aceasta era o specie şi un gen nou. Apoi ne-am străduit să-l definim din punct de vedere taxonomic”, declara Ford.
Videoclipurile - singurele „specime” existente ale Duobrachium sparksae - sunt acum accesibile public ca parte a Colecţiei Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian. FOTO, mai jos!

  • Galerie Foto:

Articole înrudite