Facebook şi Instagram ar putea fi închise în toată Europa chiar de anul acesta Recomandat

Luni, 07 Februarie 2022 10:21
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Facebook şi Instagram ar putea fi închise în toată Europa chiar de anul acesta dacă nu este adoptată o nouă legislaţie privind transferul de date. Meta, compania care deţine cele două platforme aşteapta anul acesta o decizie definitivă din Europa privind procesarea datelor europenilor pe serverele din SUA - dacă procesarea este respinsă, atunci trasferul de date nu mai poate avea loc, deci, Facebook şi Instagram nu mai pot opera în UE, informează Mashable.

Problema cheie pentru Meta o reprezintă transferurile transatlantice de date, reglementate prin aşa-numitul Privacy Shield şi alte modele de acorduri pe care Meta le foloseşte sau le-a folosit pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale, care permit transferurile de date, sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru şi companiei nu i se mai permite să utilizeze modelele actuale de acorduri, "probabil" nu va mai putea să ofere multe dintre "produsele şi serviciile cele mai semnificative" ale sale, inclusiv Facebook şi Instagram.

"Împărtăşirea datelor între ţări şi regiuni este esenţială pentru furnizarea de servicii şi publicitate direcţionată", a subliniat Meta, care a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiţie în iulie 2020, din cauza încălcării protecţiei datelor. De atunci, UE şi SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

În plus faţă de Privacy Shield, Meta foloseşte şi aşa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Aceste modele de acorduri sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles şi în alte părţi ale UE.

Publicaţia britanică CityAM a contactat Meta pentru a vedea dacă, uh, citeau corect. Meta a răspuns printr-o declaraţie a ilustrului vicepreşedinte al afacerilor globale al companiei, Nick Clegg, care a încercat să pună în legătură situaţia unui conglomerat internaţional de un miliard de dolari cu dificultăţile pe care le pot întâmpina întreprinderile mici.

"Îndemnăm autorităţile de reglementare să adopte o abordare proporţională şi pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme cu bună-credinţă pentru a transfera date într-un mod sigur şi securizat", a declarat Clegg pentru CityAm.

Meta Platforms, anterior Facebook, a decis să vândă divizia Diem, care gestiona proiectul de criptomonedă al companiei, într-o tranzacţie de 200 de milioane de dolari, către banca Silvergate Capital.

Asociaţia Diem, consorţiul Facebook fondat în 2019 pentru a construi o reţea de plăţi futuristă, îşi vinde tehnologia unei bănci mici din California care deserveşte companii de bitcoin şi blockchain pentru aproximativ 200 de milioane de dolari.

Meta Platforms Inc., compania mamă a Facebook, a publicat rezultate trimestriale sub aşteptări astfel că averea fondatorului Mark Zuckerberg s-a redus joi cu 31 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari scăderi înregistrate vreodată într-o singură zi, transmite Bloomberg. (sursa observatornews.ro)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu