Noi am împins sistemul climatic pe marginea prăpastiei, iar acum mai avem foarte puţin timp pentru a acţiona avertizează climatologii reprezentanţi ai Naţiunilor Unite. „Mai avem 5 minute până la miezul nopţii”, a avertizat Rajendra Pachauri a cărui organizaţie (Intergovernmental Panel on Climate Change sau IPCC, tradus în română sub numele de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) va elibera luna aceasta cinci volume ale unei noi estimări privind încălzirea globală şi impactul acestui proces. „Putem utiliza darurile naturii după bunul plac, dar în cele din urmă debitele vor fi mereu egale cu creditele”, a mai declarat acesta citându-l pe Mahatma Gandhi. „Pot să consimt că umanitatea a ignorat complet şi că nu a luat în considerare debitele? Astăzi avem cunoştinţele necesare pentru a putea observa debitele şi a înţelege cu ce am contribuit la starea actuală a planetei”, a explicat Pachauri.
IPCC este alcătuit din sute de oameni de ştiinţă din întreaga lume, iar cele cinci volume mult aşteptate, despre care vorbeşte Pachauri vor fi publicate începând cu 27 septembrie. Primul volum va analiza dovezile ştiinţifice ale schimbării climatice, urmând ca alte două volume să apară anul viitor şi să se concentreze asupra impactului şi a opţiunilor pe care le avem pentru a aborda problema.
O ediţie preliminară a raportului IPCC obţinut pe surse acum două săptămâni sugera că oamenii sunt aproape sigur cauza schimbărilor climatice.
De asemenea, raportul preconizează că nivelul mării va creşte cu 90 de centimetri până la sfârşitul secolului şi respinge zvonurile recente potrivit cărora procesul de încălzire s-ar încetini.
În rapoartele sale anterioare, IPCC a avertizat că încălzirea continuă va duce la extincţia multor specii, va creşte intensitatea sau frecvenţa secetelor, a valurilor de căldură şi a inundaţiilor, afectând alimentele şi sursele de apă. „Nu ne putem izola de nimic din ceea ce se întâmplă pe planetă. Ne va afecta pe toţi într-un mod sau altul”, a mai explicat preşedintele IPCC.