23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum se fură la păcănele. Dezvăluiri ale unui fost preşedinte al ONJN
Cum se fură la păcănele. Dezvăluiri ale unui fost preşedinte al ONJN

Tudor Simota, director general al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi preşedinte al instituţiei în intervalul 16-20 iunie, a dezvăluit cum se poate fura cu ajutorul păcănelelor. Subiectul furtului de bani cu ajutorul păcănelor, deschis de dezvăluirile oficialului ONJN Tudor Simota, funcţionar care a reclamat că fosta conducere a instituţiei plănuia să dea un tun la slot machine cu ajutorul unor operatori din piaţa jocurilor de noroc, a fost publicat de Playresponsibly.ro.

„Un francizat, să zicem, are o agenţie cu 5 aparate de păcănele. Ca să nu dea de bănuit, le măsluieşte pe 3 dintre ele, adică umblă la soft. Iar pe două dintre ele le lasă în regulă, la liber. Pe unul dintre cele bune pune o foaie A4 lipită cu scoci pe care scrie Defect, iar la altul se face că lucrează un angajat, că îl repară. Astfel, jucătorii care intră în agenţie sau în cazinoul respectiv nu pot juca decât la celelalte 3 aparate disponibile, care sunt măsluite şi care nu dau nicio recompensă înapoi. La sfârşitul zilei, cel care deţine franciza cu aparate merge la cele 3 sloturi, le desface şi scoate toţi banii din aparatele care doar au înghiţit bancontele clienţilor şi nu au oferit niciun câştig înapoi. Sunt bani negri, nu sunt impozitaţi”, povesteşte Simota.

Oficalul susţine însă că nu ştie despre astfel de situaţii. „Nu cunosc de astfel de cazuri. Competenţa de cercetare este în altă parte. Într-adevăr, la noi, dacă cumva se întâmplă această situaţie, pe noi ne notifică. De ce? Pentru că există posibilitatea, în cadrul unei fraude, să nu dea banii jucătorilor. Legea prevede 3 zile să dai premiile jucătorului. Şi atunci, în ipoteza în care există o fraudă, ei ne notifică ca fiind o fraudă, că sunt într-o cercetare şi, probabil, vor da banii jucătorilor, după ce se trece de acest pas. Este prevăzut în lege ca orice incident desfăşurat cu privire la fraudarea unui aparat sau la nefuncţionalitatea lui corespunzătoare să se facă o astfel de notificare”.

ONJN află despre astfel de aparate măsluite şi trimite controale, prin sondaj, la operatori. Iar tactica de a putea scoate fără emoţii bani de la astfel de aparate este ca instituţia aflată în subordinea Guvernului României să nu controleze operatorii, care astfel îşi fac astfel de cap în voie

Mai există o metodă. „S-au protejat firme, ca să se poată scoate bani la negru. Sunt nişte softuri făcute de cei care monitorizează aparatele, firme româneşti, care au în componenţa lor şi faptul să dea jackpot-ul cui vor, când vor şi la orice oră vor, care înseamnă o faptă foarte gravă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Fapte de corupţie. Se întâmplă aşa: vreau să vă dau o şpagă cuiva, mergeţi la sala din strada cutare, numărul cutare, staţi 5 minute acolo, iar eu de pe telefon... Au facilitate de pe telefon, ca să poată să dea jackpotul cui vrea, când vrea. Care se descarcă în contorul mecanic, adică nu se poate vedea de către cineva care controlează, un organ de control, căci nu se face proces verbal decât la softurile care nu se descarcă, jackpot-urile care nu se descarcă în contorul mecanic”, spune un specialist.

Acelaşi Constantinescu a făcut senzaţie acum câţiva ani, când a spus că, în anii 1990, oferea aparate slot machine cu retur 0, anume faptul că respectivele păcănele nu dădeau niciun ban înapoi jucătorilor. Erau plasate în gări, unde oamenii jucau, apoi luau trenul şi nu se mai întorceau niciodată, eventual pentru a reclama că şi-au pierdut toţi banii.

Un operator de jocuri de noroc contactat de Playresponsibly se apără, spunând că „multe sunt poveşti”. „Nu e chiar aşa uşor să umbli la soft, nu reuşesc nici programatorii. Înainte, se mai putea. Apoi, aparatele se pot muta dintr-o locaţie în alta, dar este un sistem mai rău decât la arme şi muniţii. Trebuie să notifici ONJN cu 5 zile, înainte să-l scoţi dintr-o locaţie”, se plânge un posesor de păcănele din Caracal.

Redacţia Playresponsibly a intrat în posesia unui subiect exploziv, în care o mare casă de pariuri sportive din România, care derulează şi afaceri cu păcănele, a ajuns subiect la DNA, ca urmare a unui furt operat de un francizat, „lovitură” de ordinul sutelor de mii de lei. Banii au fost sustraşi din aparate, iar jucătorii au rămas cu buza umflată. Dosarul se află în posesia autorităţilor.


Articole înrudite