27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copacii care se „hrãnesc” cu CO2, soluția împotriva încãlzirii globale?
Copacii care se „hrãnesc” cu CO2, soluția împotriva încãlzirii globale?
Una dintre variantele prin care temperatura medie globalã ar putea sã rãmânã sub o creștere de douã grade Celsius ar fi extragerea unei cantitãți impresionante de dioxid de carbon din atmosferã, spun unii experți. Oamenii de științã spun cã, cel puțin în teorie, este posibil sã se extragã carbonul din aer și sã fie transformat în diverse bunuri de larg consum. Cu toate acestea, sunt câteva probleme de ordin financiar (costurile sunt foarte mari în acest moment), iar extragerea carbonului din atmosferã ar da naștere unei dileme: unde va fi depozitat? „Oamenii nu pot sã conceapã care este de fapt amploare poluãrii. Dacã mergi cu o mașinã, timp de un an, aceasta va emite în atmosferã în jur de 15 tone de CO2”, a explicat Dr. Klaus Lackner, director al Centrului pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universitãții din Arizona.
În condițiile în care aceastã problemã va fi rezolvatã într-un final, Lackner și alți cercetãtori au pus la cale o tehnologie care extrage CO2 din aer, ce seamãnã foarte mult cu un copac, iar velele, realizate din rãșini plastice, acționeazã ca niște frunze, ce rețin carbonul și îl depoziteazã.
Cu toate acestea, velele rețin carbonul atunci când acestea sunt uscate, iar pentru ca gazul respectiv sã fie scos din cutiile de la baza copacilor artificiali, ar trebui ca mediul sã fie unul umed.
Momentan, dispozitivul este folosit pentru sere, cu scopul de a hrãni plantele. „Nu știu dacã aceastã descoperire va rezolva problema încãlzirii globale, însã demonstreazã cã tehnologia chiar funcționeazã. Poate, într-o zi, aceste «mașinãrii» vor putea fi folosite în cadrul fermelor, pentru recoltarea carbonului din aer”, a concluzionat Lackner.
CNN menționeazã cã, în cazul în care tehnologia dezvoltatã de Centrul pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universitãții din Arizona se va dovedi a fi una de succes, atunci aceasta va putea fi utilizatã pentru o altã invenție - copacii artificiali care se „hrãnesc” cu dioxid de carbon, pentru a-l transforma în oxigen.
În Massachusetts, grupul de design SHIFTBoston așteaptã aceastã tehnologie, pentru a o putea folosi la crearea copacilor „Boston Treepods”, care sunt dotați și cu panouri solare, oferind posibilitatea iluminãrii pe timp de noapte.

Articole înrudite