26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010
Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010
10. Perseidele
Perseidele, ploaia de meteoriţi anuală, a atins punctul maxim la jumătatea lunii august, iar un cer senin a permis observarea lor în condiţii aproape perfecte.
Perseidele apar în aceeaşi zi, în fiecare an, când Terra trece printr-un nor gigantic de rămăşiţe lăsate de cometa Swift-Tuttle. Acestea lovesc atmosfera la viteze de 160.000km pe oră, meteoriţii arzând şi producând dâre de lumină care durează o fracţiune de secundă.

9. Hubble a descoperit cele mai vechi galaxii
Galaxii albastre, compacte, au fost văzute pentru prima oară de către astronomi, în luna ianuarie 2010. Acestea sunt cele mai îndepărtate, şi prin urmare, cele mai vechi galaxii, spun oamenii de ştiinţă.
Aceste galaxii au început să se formeze la 500 de milioane de ani după Big Bang, care ar fi avut loc acum 13,7 miliarde de ani.
Obiectele au fost zărite în fotografii realizate de telescopul spaţial Hubble, cu Wild Field Camera 3, instalată în 2009.

8. Astronauţilor le cad unghiile
Astronauţii cu mâini mai mari au un risc mai mare de a-şi pierde unghiile după ce lucrează sau se antrenează cu mănuşile costumului spaţial, potrivit unui studiu publicat în septembrie.
Căderea unghiilor şi alte răni la mâini sunt cele mai dese probleme ale astronauţilor. Pentru moment, soluţia este să poarte alte mănuşi de protecţie, să îşi ţină unghiile scurte şi să le trateze preventiv.

7. A fost prezis sfârşitul timpului
O teorie a originilor universului prezice că timpul se va sfârşi peste doar cinci miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat în octombrie.
Predicţia foloseşte teoria inflaţiei eterne, care spune că universul nostru este doar unul dintr-un număr infinit de universuri. Acest lucru cauzează probleme calculelor probabilităţilor folosite de teoreticieni.

6. A fost descoperită o planetă locuibilă
Deşi anunţul s-a dovedit controversat mai târziu, astronomii au încântat publicul în septembrie când au anunţat că au descoperit o planetă, în afara sistemului nostru solar, cu atmosferă, regiuni temperate şi apă lichidă, vitală vieţii - aşa cum o ştim noi.
Planeta Gliese 581g are o masă de trei ori mai mare decât Terra. O parte a ei este întotdeauna îndreptată spre soare, având lumină constant, iar cealaltă este scufundată întotdeauna în întuneric.
Dacă există extratereştri acolo, ar putea trăi de-a lungul liniei dintre umbră şi lumină, într-o regiune temperată, spun cercetătorii.

5. Un meteor verde luminează SUA
Un meteor imens a luminat cerul din SUA în aprilie, în statele centrale Wisconsin, Iowa, Illinois şi Missouri. Mingea de foc a transformat cerul întunecat al nopţii într-unul verde şi a creat un boom sonic, auzit la sute de kilometri. Roca spaţială ar fi avut 1,8 metri lăţime şi cântărea 453kg, spune astronomul Mark Hammergren, pe baza unei înregistrări video.

4. O furtună solară a creat aurore ciudate
La începutul lunii august, camerele aflate la bordul Observatorului Dinamicii Soarelui (SDO), al NASA, a filmat o erupţie la suprafaţa soarelui care a "scuipat" tone de plasmă - gaz încărcat electric - direct către Terra.
Erupţia solară a cauzat aurore foarte intense, care au fost văzute mult mai jos de poli, decât în mod normal.

3. Cea mai mare lună plină a anului
Luna ianuarie a văzut cea mai mare lună plină a anului 2010 , stând alături de Marte, vizibil cu ochiul liber.
Luna din ianuarie a fost cu 30% mai luminoasă şi cu 14% mai mare decât celelalte luni ale anului, întrucât vecinul nostru cosmic a fost mai aproape de Terra decât de obicei, la doar 356.593km.

2. "Structurile" din spatele Universului
Un studiu din luna martie a adus dovezi solide teoriei că universul nostru este creat pe baza unei structuri invizibile, necunoscute.
În 2008, cercetătorii anunţau descoperirea a sute de roiuri de galaxii, mergând în aceeaşi direcţie cu peste 3,6 milioane de km pe oră. Această mişcare misterioasă nu poate fi explicată de modelul actual al distribuţiei masei în univers. Aşa că cercetătorii au făcut controversata sugestie că roiurile sunt atrase de gravitaţia unei materii nescunoscute, aflate în afara universului nostru.
În studiul din 2010, aceeaşi echipă a descoperit că fluxul întunecat ajunge mai departe în univers decât se ştia: la 2,5 miliarde de ani lumină faţă de Terra.

1. Găurile negre conţin universuri
Universul nostru ar putea sta într-o gaură neagră, care este şi ea parte a unui univers mai mare.
Toate găurile negre descoperite până acum la noi în univers, de la cele microscopice la cele supermasive, ar putea fi uşile către alte realităţi.
Potrivit unui studiu din aprilie, o gaură neagră este de fapt un tunel între universuri, un fel de gaură de vierme. Materia atrasă de găurile negre nu se distruge, cum se presupunea, ci iese printr-o "gaură albă", aflată la capătul cele negre, în alt univers.

Articole înrudite