Cu toţii încercăm să avem o dietă cât mai sănătoasă şi echilibrată, care să ne menţină corpul la greutatea ideală. Care este însă cea mai bună varianta de nutriţie? Dacă deschidem Biblia la Deuteronom 8:8 şi 8:9 vedem că Dumnezeu le promite evreilor “o ţară în care se află grâu, orz, viţă de vie, smochine şi rodii… măslini, untdelemn şi miere, în care fără grijă vei mânca şi nu vei duce lipsă de nimic”. Deşi profeţii antici precum Moise (Deuteronomul se mai numeşte şi A cincea carte a lui Moise) nu învăţaseră încă despre termenul “antioxidant”, ei cunoşteau secrete bine păstrate, oferite direct de divinitate. Astfel, a luat naştere lista biblică de “super-alimente”.
Grâul
Această cereală, pe care o putem regăsi atât în pâinea cea de toate zilele cât şi în paste ori prăjituri, este mai sănătoasă atunci când este procesată cât mai puţin posibil. Produsele din grâu integral conţin peste 30% din doză zilnică de fibre de care organismul uman are nevoie. De asemenea, sunt foarte bogate în mangan şi magneziu. O dietă bogată în cereale integrale este extraordinară deoarece creşte nivelul de energie din corp şi totodată scade riscul de diabet de tip II, pietre la rinichi şi alte probleme de sănătate, mai mult sau mai puţin grave.
Orzul
Orzul este o altă cereală integrală pe care o putem regăsi în pâine, cerealele de la micul dejun sau supele sănătoase de iarnă. Foarte bogat în fibre, orzul este extraordinar pentru sănătatea intestinală şi poate să reducă nivelul colesterolului dar şi riscul de cancer la colon, diabet de tip II (în special dacă este consumat cu regularitate). De asemenea, orzul conţine cupru, despre care a fost descoperit că ajută la reducerea simptomelor de artrită.
Strugurii (viţă de vie)
Cu toţii ştim că sucul de struguri şi vinul sunt gustoase, însă sunt ele bune pentru sănătatea noastră? Ei bine, strugurii conţin compuşi nutriţionali denumiţi flavonoide, despre care se cunoaşte că pot reduce riscul formării de cheaguri de sânge în organism şi protejează organismul uman de colesterolul “rău”. Bogaţi în antioxidanţi, strugurii oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, mai ales în cazul femeilor.
Smochinele
Aceste fructe extrem de dulci, ce pot fi mâncate atât uscate cât şi proaspete, conţin un nivel foarte ridicat de potasiu, o minerală ce ajută la controlul tensiunii arteriale. Smochinele sunt de asemenea bogate în fibre dietetice, ce ne pot ajuta să scădem în greutate şi sunt o sursă majoră de calciu, protejând densitatea oaselor. Deşi nu sunt consumate de om ca atare, frunzele de smochin sunt prelucrate într-un extract despre care se crede că poate reduce nivelul de insulină al diabeticilor. Atunci când a pictat Capela Sixtină, Michelangelo a reprezentat “fructul interzis” printr-o smochină şi nu un măr (ideea că fructul interzis este un măr vine dintr-o confuzie din limba latină – malum înseamnă atât rău – Pomul cunoştinţei binelui şi răului – cât şi măr).
Rodia
Acest fruct, cu o înfăţişare oarecum ciudată, este foarte în vogă în zilele noastre. Poate fi consumat atât în stare naturală, cât şi sub formă de suc. Fiind bogat în antioxidanţi, ne apără de colesterolul “rău” şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organism. Rodiile pot de asemenea să reducă riscul de cancer la sân şi să domolească simptomele de artrită.
Uleiul de măsline
Maslinele şi uleiul extra-virgin de măsline obţinut prin presarea la rece a acestora conţin numeroşi antioxidanţi care reduc nivelul colesterolului negativ din organismul nostru. Ele sunt bogate şi în acizi graşi nesaturaţi, în “grăsimi bune”, care diminuează efectele colesterolului “rău” şi “produc” colesterolul benefic pentru om. Conţinând vitamina E, uleiul de măsline protejează împotriva cancerului la colon, luptă împotriva gastritei şi a altor probleme la stomac.
Mierea
Pe lângă faptul că este un îndulcitor natural, mierea abundă în antioxidanţi şi este considerată a fi o substanţă anti-virală, anti-bacteriană şi anti-fungică. Prin proprietatea de a atrage şi de a reţine umiditatea, mierea este un hidratant natural ce intră în compoziţia produselor cosmetice hidratante (creme, loţiuni, şampoane şi balsamuri). Prin efectul antiiritant, este utilizată pentru pielea sensibilă şi produsele de îngrijire a bebeluşului.