25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit ziariştilor de la BBC, din cauza creşterii preţului cărnii, oamenii vor fi nevoiţi să-şi schimbe regimul alimentar în următorii 20 de ani. Condamnată la dispariţia din farfurii, carnea, importantă sursă de proteine al cărei preţ riscă să se dubleze în cinci-şapte ani, ar putea fi înlocuită în curând de carnea de sinteză şi de insecte.
Soluţia „win-win” - insectele, consumate deja pe scară largă în Asia şi Africa - are acelaşi aport nutriţional ca şi carnea - sunt o mare sursă de proteine. În plus, creşterea insectelor lor costă mai puţin: consumă mai puţină apă decât mamiferele, iar amprenta lor carbon este nulă. În plus, există cam 400 de specii comestibile pentru om, arată BBC, ceea ce permite o alimentaţie „variată”.
Insectele ar putea face parte din compoziţia hamburgerilor sau cârnaţilor. Guvernul olandez a investit deja un milion de euro în cercetarea asupra regimurilor pe bază de insecte şi pregăteşte o lege despre creşterea lor. Oamenii de ştiinţă olandezi au produs cu succes carne in vitro şi speră să realizeze primul burger artificial până la sfârşitul anului. Ideea cărnii in vitro le aparţine specialiştilor de la NASA, pentru hrana astronauţilor în spaţiu.
Un recent studiu realizat de Universitatea Oxford arată că, prin crearea cărnii de sinteză s-ar reduce semnificativ cantitatea de gaze cu efect de seră. Mark Post, cercetător olandez, speră ca acea carne produsă în laborator să fie identică din toate punctele de vedere cu carnea clasică. Comunitatea ştiinţifică se preocupă în prezent de aspectul pe care îl va avea carnea viitorului.
Tot mass-media britanică afirmă că în farfurii s-ar putea găsi în viitorul apropiat şi alimente „îmbogăţire sonic”. Un alt studiu realizat la Oxford arată că unele sunete pot influenţa gustul alimentelor, făcându-le mai dulci sau mai amare. „The Fat Duck”, celebru restaurant din Anglia, aplică deja această proprietate: bucătarul serveşte o farfurie cu raci cu un iPod care difuzează zgomote ale mării. Clienţii spun că alimentele le par astfel mai proaspete. Firmele agro-alimentare se gândesc deja la ambalaje care să producă diferite sunete sau pe care să fie trecute piesele recomandate să fie ascultate în timpul consumului.


Articole înrudite