28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce se face în ajun de Moş Nicolae pentru fericire şi noroc
Ce se face în ajun de Moş Nicolae pentru fericire şi noroc

Sărbătoarea lui Moş Nicolae, una dintre cele mai aşteptate sărbători pentru cei mici, pică pe 6 decembrie. Cu toate acestea, pregătirile încep de încă din noaptea dintre 5-6 decembrie.
Tradiţia spune că din Ajun copiii îşi lustruiesc ghetuţele pentru a primi cadouri de la Moş Nicolae. Copiii neascultători primesc o nuieluşă, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-şi da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.
De asemenea, în Ajun de Moş Nicolae se fac cadouri pentru fericire şi noroc tot anul.
De Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor. Crenguţa este şi o ameninţare pentru copiii care nu au fost cuminţi peste an.
În unele regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele şi petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi îşi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Se spune că în noaptea de Moş Nicoale cerurile se deschid, iar preţ de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului.


Articole înrudite