23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Borealis sau supremaţia momentului în materie de computere
Borealis sau supremaţia momentului în materie de computere

Start-up-ul canadian Xanadu, fondat în 2016 la Toronto, a anunţat realizarea supremaţiei cuantică - calculatorul său cuantic cu fotoni programabil. Un dispozitiv logic cuantic este capabil să efectueze un algoritm informatic folosind legile mecanicii cuantice, în esenţă cele ale suprapunerii stărilor şi întanglementării, pentru a efectua un calcul super rapid, în secunde, în timp ce cel mai bun algoritm care ar putea face acelaşi calcul pe un supercomputer clasic ar dura atât de mult încât o viaţă umană ar putea să nu fie suficientă pentru a aştepta rezultatul. Concret, în cazul lui Xanadu, maşina lor cuantică numită Borealis a efectuat în aproximativ 36 de microsecunde un calcul care ar lua unui supercomputer clasic aproximativ 9.000 de ani, un factor de acceleraţie ameţitor.
În ultimii ani mulţi au devenit mai optimişti în ceea ce priveşte performanţa extraordinară a maşinilor care pot fi numite calculatoare sau simulatoare cuantice şi este posibil să fim în pragul unei revoluţii tehnice. Aceasta ar dovedi încă o dată geniul vizionar al lui Richard Feynman, pionierul teoriei calculatoarelor cuantice, care propusese să folosească legile fizice şi sistemele mecanicii cuantice pentru a simula rapid problemele intratabile cu computerele clasice, precum proprietăţile moleculelor din chimia cuantică sau comportamentul quarcilor şi gluonilor în hadroni.
Borealis funcţionează cu fotoni şi nu are nevoie să fie răcit aproape la zero absolut, spre deosebire de multe alte circuite cuantice care se protejează de zgomotul termic care degradează rapid calculele cuantice. În interiorul cutiei se află un set de dispozitive (lame care separă razele luminoase şi interferenţele) care afectează fasciculele de lumină care intră, mai întâi prin producerea stărilor comprimate din impulsuri laser, apoi prin separarea în alte fascicule.


Articole înrudite