„Cantitatea de radiu descoperită până acum nu poate fi explicată, în ciuda activităţii de decontaminare”, scrie Stephen Woods, manager al operaţiunilor de decontaminare de mediu din cadrul California Department of Public Health.
Descrierea specialistului se referă la Insula Comorilor (Treasure Island, aşa cum este cunoscută în California), o fâşie de pământ aflată în golful San Francisco, la o foarte mică distanţă de oraşul cu acelaşi nume. Insula a fost creată în 1937 de guvernul american, fiind conectată la insula Yerba Buena, o stâncă ce se găseşte în mijlocul golfului San Francisco. După Expoziţia Internaţională Golden Gate, ce a avut loc între 1939 şi 1940, insula a devenit o bază a marinei SUA. În 1993, Marina SUA a început procesul de curăţare a insulei, în vederea vânzării acestei către oraşul San Francisco contra sumei de 105 milioane de dolari. Între timp, peste 2.800 de persoane au acceptat să se mute pe insulă, închiriind apartamente în cadrul clădirilor deţinute de Marina SUA. Planurile de dezvoltare a insulei au continuat, companiile imobiliare plănuind ridicarea unui complex zgârie-nori, ce va permite creşterea populaţiei de pe insulă la 20.000 de locuitori.
Acum, o investigaţie realizată de organizaţia non-profit The Bay Citizen a dezvăluit un secret ascuns de autorităţile americane timp de decenii: după cel de-al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită de marina SUA ca bază de antrenament pentru decontaminare nucleară. Într-un raport elaborat în 2006, marina SUA a concluzionat că zona este curăţată de materialele radioactive, fiind posibil transferul către autorităţile oraşului San Francisco.
În ciuda raportului, lucrătorii angajaţi de marina SUA pentru lucrările de decontaminare au întâlnit un nivel de radioactivitate atât de înalt, încât unul dintre ei a fost expus la un nivel mai mare decât cel permis de legislaţia americană, fiind obligat să abandoneze slujba. În decembrie 2010, un oficial al statului California dezvăluia că lucrările de decontaminare au descoperit 12.200 de metri-cubi de sol contaminat, în anumite cazuri fiind înregistrat un nivel al radiaţiei de 400 de ori mai mare decât cel acceptat de autorităţile de mediu. În ciuda acestui fapt, oficialii marinei SUA încercau să convingă locuitorii de pe insulă că nivelul radiaţiei nu era mai mare „decât cel al unui detector de fum”.
Începând cu 2011, oficialii californieni au criticat Marina SUA pentru că aceasta continua să susţină un raport din 2006, în care anunţa că insula fusese curăţată de deşeurile radioactive, în ciuda noilor dovezi care contraziceau această afirmaţie. De asemenea, autorităţile locale au amendat firmele angajate de Marina SUA pentru curăţarea insulei, deoarece acestea transportau solul radioactiv fără a-l testa, „existând potenţialul de a răspândi radiaţiile dincolo de locaţia originală”.
În urma acestui scandal, Marina SUA a angajat cercetători civili pentru a elabora o nouă analiză istorică. Acum, organizaţia The Bay Citizen a obţinut un raport provizoriu, datat 6 august 2012. Noua analiză a dezvăluit secretele neştiute ale Treasure Island: insula a reprezentat „locul în care erau reparate, aruncate la fier vechi, reciclate şi incinerate toate materialele ce proveneau de la navele care absorbiseră radiaţii în urma testării bombelor atomice în Oceanul Pacific”.
Acum, după decenii în care adevărul despre Treasure Island a fost ascuns de autorităţile americane, acesta a ieşit la iveală în urma eforturilor depuse de autorităţile locale şi de reporterii de investigaţie ai organizaţiei The Bay Citizen. „Cam târziu pentru familiile care au locuit pe insulă ani buni şi pentru angajaţii companiilor care efectuau operaţiuni de decontaminare, care de multe ori nu ştiau cu ce se confruntă”, notează publicaţia Business Insider.