17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Artmark: Monede în ediţii limitate, hărţi vechi, fotografii de epocă semnate olograf de mari personalităţi, în licitaţie
Artmark: Monede în ediţii limitate, hărţi vechi, fotografii de epocă semnate olograf de mari personalităţi, în licitaţie

O colecţie de monede în ediţii limitate, hărţi vechi, săbii rare, dar şi documente şi fotografii de epocă semnate olograf de mari personalităţi sunt scoase la vânzare la licitaţia de artă istorică organizată online pe 5 aprilie de Casa Artmark.
Potrivit unui comunicat al Artmark transmis joi, cea mai valoroasă piesă a licitaţiei este moneda comemorativă 50 lei Academia Română, din 2006. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 35 de piese, ceea ce o face extrem de rară, având un preţ de pornire de 9.000 de euro.
A doua cea mai valoroasă piesă a sesiunii este moneda din argint de 1 leu, datată 1876. Piesa, cu preţul de pornire de 3.000 de euro, se face remarcată prin raritatea ei, tirajul din 1876 fiind de 20 de ori mai mic decât în anii precedenţi.
Se remarcă şi monedele de aur de 20 de lei de la 1883 şi 1890, realizate în vremea Regelui României Carol I. Cele două monede au un preţ de pornire de 400 de euro fiecare.
La capitolul hărţi, cea mai valoroasă piesă din licitaţie, cu preţul de pornire de 2.000 de euro, este harta celestă "Stelele şi Pământul" realizată de Henricus Hondius, ilustrând constelaţiile emisferei sudice suprapuse peste emisfera polară sudică, publicată pentru prima dată de cartograful Andreas Cellarius în 1660. Hărţile publicate de Cellarius sunt cele mai căutate dintre hărţile cereşti, îmbinând imaginile splendid elaborate ale epocii de aur a cartografiei olandeze cu cunoştinţele ştiinţifice.
O altă piesă interesantă este harta României Mari întocmită de colonelul Victor Tănăsescu. Piesa, datată 1925, are preţul de pornire de 500 de euro şi poartă dedicaţia olografă a autorului, recunoscut pentru piese care se vând în licitaţii pentru preţuri record.
Licitaţia de artă istorică reuneşte şi o colecţie de fotografii semnate olograf de celebre personalităţi. O fotografie semnată de Regina Maria, realizată în 1919, are un preţ de pornire de 300 de euro, iar una care ilustrează vizita pe front a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, alături de familia regală şi generalii Averescu şi Prezan, în 1917, are un preţ de pornire de 150 de euro.
În licitaţie se regăsesc mai multe săbii vechi, între care o sabie de ofiţer, purtând cifrul Regelui Mihai I, din perioada regenţei, cu teacă, la preţul de pornire de 500 de euro.
Loturile sesiunii sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă de pe Strada C.A. Rosetti, nr. 5 şi pot fi vizitate în regim gratuit de luni până duminică în intervalul 10,00 - 20,00, dar şi online pe artmark.ro. (sursa Agerpres)


Articole înrudite