Este o tulburare care afectează toate serviciile de informaţii din Statele Unite. După cum a indicat cotidianul britanic The Guardian, peste 200 de oficiali din CIA, FBI, Departamentul de Stat şi NSA au fost afectaţi în ultimii ani de o boală a creierului care le-a afectat iremediabil capacităţile. Boala misterioasă în cauză, cunoscută mai frecvent sub numele de „sindrom Havana”, se caracterizează prin multiple simptome precum ameţeli, anxietate, tulburări vizuale şi cognitive, greaţă şi dureri de cap. Dacă începuturile fenomenului au fost identificate în Cuba, în 2016, agenţi cu sediul în întreaga lume, inclusiv Viena, Berlin, Moscova, Bogota şi Taiwan, au fost de atunci afectaţi.
După ce unele victime s-au plâns public că nu au fost luate suficient de în serios de către autorităţile americane, FBI a recunoscut recent că şi-a avertizat personalul cu privire la existenţa bolii, pe care o numeşte „incident de sănătate. anormal”, precum şi posibilele tratamente disponibile. Departamentul de Stat, CIA şi Pentagonul au lansat fiecare câte o investigaţie pentru a înţelege mai bine amploarea „sindromului Havana”, dar nu au tras încă nicio concluzie.
Undele radio ar putea fi cauza simptomelor
În 2020, un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe a avertizat că simptomele generate au fost cel mai probabil cauzate de „energie dirijată prin unde radio”, sugerând că o armă tehnologică ar putea fi sursa daunelor „atacurilor asupra oficialilor guvernului SUA”. Această teză a fost totuşi pusă la îndoială de unii oameni de ştiinţă, care consideră improbabilă o cauză comună pentru toate cazurile raportate.
Confruntat cu creşterea numărului de cazuri, preşedintele american, Joe Biden, a semnat la începutul lunii octombrie o lege privind îngrijirea financiară şi medicală a angajaţilor guvernului american victime ale „sindromului Havana”. Şeful statului de peste ocean a precizat atunci că anumiţi diplomaţi, militari sau agenţi de informaţii au prezentat „sechele neurologice invalidante”. Predecesorul său de la Casa Albă, Donald Trump, a decis între timp să repatrieze în 2017 majoritatea personalului său diplomatic din Cuba, precum şi familiile acestora, care s-au plâns de disconfort persistent.