25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Schimbări ale câmpului magnetic solar vor “prăji” Terra

Soarele parcurge o foarte cunoscută – şi documentată – etapă de 11 ani în care sunt observate schimbări ale frecvenţei apariţiei petelor solare, cât şi anumite schimbări de polarizare. Da, punctul culminant al următorului ciclu este în 2012 şi, da, există unele estimări conform cărora acest punct culminant va fi cu 30-50% mai puternic decât ultimul. Dar oamenii de ştiinţă spun că acesta cu siguranţă nu va fi cel mai mare din istoria noastră modernă. Cea mai mare furtună solară înregistrată a avut loc pe data de 4 noiembrie 2003 şi a trimis câteva miliarde de tone de plasmă înspre Terra. Impactul radiaţiei cu atmosfera noastră a avut echivalentul a 5.000 de Sori. Şi încă suntem aici.

Câmpul magnetic al Terrei se va inversa

Ultima inversare a polilor s-a petrecut acum 800.000 de ani. Cele mai primitive fiinţe umane au supravieţuit. Dovezi geologice au demonstrat că inversarea polilor este un eveniment care a avut loc de zeci de mii de ori în istoria Pământului. Nu există nicio dovadă clară din care să rezulte că o extincţie în masă s-a datorat inversării polilor magnetici.

Axa de rotaţie a Terrei se va schimba

Spre deosebire de Marte, care într-adevăr trece prin astfel de etape, axa de rotaţie a Terrei este foarte stabilă datorită Lunii. Ar fi nevoie de o coliziune între Terra şi un obiect de mărimea satelitului nostru natural pentru a produce anumite schimbări în unghiul de rotaţie. În sistemul nostru solar nu se mai produc asemenea evenimente.

O aliniere a planetelor Saturn şi Jupiter va perturba “gravitaţional” Terra

În ultimele decade au existat numeroase teorii conform cărora o aliniere magistrală între Jupiter şi Saturn ar cauza fenomene geologice şi meteorilogice catastrofale pe Terra. Nici o astfel de aliniere nu este “programată” pentru 2012. În 1962 a avut loc o aliniere totală care a băgat astronomii în fibrilaţii. Punctul culminant a fost o eclipsă de soare. Cea mai cunoscută aliniere între planete s-a petrecut în 1982 şi a dat naştere unei cărţi initulate “Efectul Jupiter”. La acea vreme s-au prezis cutremure puternice şi inundaţii record. Totul a decurs normal şi fără catastrofe naturale. Luna are o atracţie gravitaţională mult mai mare decât Jupiter, care e poziţionat la peste 500 milioane de km distanţă.

Soarele se va alinia cu ecuatorul galactic la solstiţiul de iarnă

Alinierea Soarelui cu ecuatorul galactic nu are nicio influenţă asupra Terrei. E vorba doar de coordonate. Aşa cum nici intersecţia a două străzi nu influenţează în nici un fel forma geografică pe care se află. Sistemul nostru solar trece prin Câmpia Galactică o dată la fiecare 30-40 de milioane de ani, rezultatul fiind o creştere a numărului de comete care s-ar putea îndrepta înspre noi. Dar acest fenomen de desfăşoară pe o perioadă de mii de ani. Nu va avea loc pe o dată anume.

Gaura neagră gigant din centrul galaxiei ne va afecta

Gaura neagră din centrul galaxiei nu are nicio influenţă asupra discului galactic. Aceasta “cântăreşte” aproximativ 3 milioane de mase solare. Galaxia cântăreşte câteva miliarde de mase solare. E ca şi cum coada ar da din câine şi nu câinele din coadă. Coliziunea dintre galaxia Calea Lactee şi galaxia Andromeda va alimenta gaura neagră cu gaz şi aceasta va străluci ca un quasar. Dar acest lucru se va întâmpla în câteva miliarde de ani.

Un asteroid va lovi Terra

Asteroidul care a primit cea mai mare atenţie din partea mass-mediei globale este Apophis, o bucată de metal cu un diametru de 300 m care iniţial avea 2,7% şanse să ne lovească în anul 2029, dar care între timp s-a dovedit a avea 1 şansa la 250.000. Teoretic vorbind, un asteroid ar putea apărea pe cer mâine, dar dacă noi nu ştim asta azi, cu siguranţă mayaşii nu o ştiau acum 1.200 de ani. Impacturile apocaliptice au loc o data la câteva milioane de ani.

Planeta Nibiru va intra în coliziune cu Terra

Nu există o asemenea planetă. E invenţie umană. Povestea acestei planete a fost inventată pentru a vinde cărţi, DVD-uri ş.a.m.d.. Sub nicio formă nu există această planetă. Nu credeţi tot ce vedeţi pe internet.

Supernove sau Hypernove vor iradia Terra

Nu există stele atât de apropiate de noi încât transformarea lor în supernove să ne afecteze. Cel mai apropiat candidat, gigantul Betelgeuse, are şanse mari să explodeze cândva în următorii 1.000 de ani. Steaua monstru Eta Carinae se află, de asemenea, la sfârşitul vieţii. Nicio stea muribundă nu are axa de rotaţie îndreptată direct înspre Terra, aşa că nu trebuie să ne îngrijorăm în privinţa unei posibile iradieri catastrofale rezultate în urma imploziei centrului stelei respective. De fapt astfel de stele sunt destul de rare în Calea Lactee. Terra are 1% şanse să fie “arsă” în următorii 10 miliarde de ani.

Un nor de energie neagră va acoperi sistemul nostru solar

Energia neagră este prezentă peste tot în jurul nostru. Şi nu este grupată în formaţiuni “noroase”. La fel şi materia neagră.

Articole înrudite