23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viaţa de noapte din Berlin, în pericol
Viaţa de noapte din Berlin, în pericol
Viitoarea creşterea a tarifelor impuse de societatea germană pentru drepturi de autor va pune în pericol existenţa cluburilor de noapte din Berlin, putând chiar să împingă în ilegalitate unele din aceste localuri, a atras atenţia organizaţia responsabilă cu promovarea turismului, informează AFP.
Şeful organizaţiei pentru promovare turistică a capitalei germane „Visit Berlin”, Burkhard Kieker, a reamintit că viaţa nocturnă din capitala germană reprezintă una din mizele majore în viitor şi a atras atenţia asupra majorării taxelor pentru cluburile de noapte.
Societatea de drepturi de autor Gema, considerată în domeniu ca fiind una din cele mai virulente din Europa, vrea să introducă un nou sistem de tarife pentru cluburile, discotecile şi barurile unde este difuzată muzică.
Începând cu 1 ianuarie 2013, cluburile ar urma ca, pentru utilizarea muzicii, să returneze 10% din preţul fiecărui bilet de intrare.
Asociaţia germană a hotelurilor şi restaurantelor estimează că valoarea sumei livrate către Gema ar cunoaşte o creştere cuprinsă între 400% şi 600%, cea ce ar ameninţa cu închiderea numeroase astfel de localuri berlineze.
Burkhard Kieker nu se declară îngrijorat de faptul că Berlinul şi-ar putea pierde forţa de atracţie în rândul clubberilor europeni, însă susţine că actorii din acest sector vor fi nevoiţi să-şi arate din nou creativitatea pe care o aveau în anii de după căderea Zidului Berlinului.
„O treime din persoanele care vizitează oraşul vin de asemenea şi pentru viaţa de noapte”, a explicat el.
„Gema, ei sunt mari hoţi consiliaţi de avocaţi care încearcă să afle ce pot câştiga şi să obţină mici profituri”, a afirmat Burkhard Kieker.
El a spus chiar că există posiblitatea ca Berlinul „să revină la epoca din anii 1990 când existau numeroase cluburi ilegale, iar agenţii Gema trebuiau să caute uşa care să-i conducă în subsoluri pentru a găsi muzica ascultată”.
„Scena (nocturnă) din Berlin este ca mercurul - dacă nu merge într-un loc, se deplasează spre un altul”, a adăugat el.
Gema dă asigurări că taxele vor ajuta în special artiştii, mărcile şi casele industriei muzicale care vor fi finanţate printr-un impozit „just”.
La sfârşitul lunii iunie, sute de cluburi şi discoteci germane au întrerupt muzica cinci minute în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a proteste împotriva creşterii tarifelor. Opozanţii măsurii au iniţiat o petiţie de protest care a adunat peste 200.000 de semnături.
La Berlin, cluburile berlineze Berghain şi Watergate şi-au creat un renume în cadrul elitei mondiale a raver-ilor şi celor mai mari DJ, cu seri care încep deseori foarte târziu pentru a se încheia a doua zi.
După căderea Zidului Berlinului în 1989, capitala germană a devenit un veritabil El Dorado pentru scena muzicii tehno care a fost dornică să investească în numeroase foste clădiri industriale moştenite de la Germania comunistă.


Articole înrudite