NATO l-a selectat, miercuri, 26 iunie 2024, pe Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, drept următorul şef al NATO, în contextul în care războiul din Ucraina se desfăşoară la graniţele alianţei şi incertitudinea planează asupra atitudinii viitoare a Statelor Unite faţă de alianţa transatlantică.
Numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru funcţie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat săptămâna trecută că se retrage din competiţie, neavând succes în a atrage sprijin.
Rutte va prelua funcţia pe 1 octombrie de la Jens Stoltenberg din Norvegia, care se retrage după un deceniu în funcţie.
Ambasadorii celor 32 de state membre ale alianţei au luat decizia în cadrul unei întâlniri la sediul NATO din Bruxelles.
Rutte a declarat că este nerăbdător să îşi înceapă munca "cu mare vigoare".
"Alianţa este şi va rămâne piatra de temelie a securităţii colective. Conducerea acestei organizaţii este o responsabilitate pe care o iau în serios," a scris el pe X.
Rutte va avea de înfruntat provocarea de a menţine sprijinul aliaţilor pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, în timp ce va încerca să evite implicarea directă a NATO într-un război cu Moscova.
Va trebui, de asemenea, să facă faţă posibilităţii ca Donald Trump, sceptic în privinţa NATO, să revină la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Revenirea posibilă a lui Trump a neliniştit liderii NATO, deoarece fostul preşedinte american a pus sub semnul întrebării voinţa SUA de a sprijini ceilalţi membri ai alianţei în caz de atac, relatează Reuters.