Uniunea Europeană condamnă colonizarea israeliană din Ierusalimul de Est ocupat şi anexat ce ameninţă, în opinia sa, o soluţionare cu două state - israelian şi palestinian - şi le recomandă ţărilor sale membre să împiedice tranzacţiile financiare în favoarea implantaţiilor, scrie miercuri France Presse.
Într-un raport, şefii de misiuni ale UE în Ierusalimul de Est şi la Ramallah (Cisiordania) invită cele 27 de state membre să împiedice tranzacţiile financiare, să le descurajeze şi să informeze în legătură cu consecinţele problematice ale acestora, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, în favoarea unor activităţi, infrastructuri şi servicii din colonii'.
Ei fac de asemenea apel la „asigurarea strictă a aplicării Acordului de asociere Israel-UE, mai ales pentru ca produsele fabricate în colonii nu beneficiază de tratamentul preferenţial” prevăzut de acest acord. Acest raport anual, al cărui conţinut a ajuns în posesia agenţiei franceze de presă, califică procesul de colonizare din Ierusalimul de Est ca fiind „cea mai mare ameninţare la adresa unei soluţii cu două state”.
„Dacă aplicarea actualei politici israeliene continuă, în special procesul de colonizare, perspectiva Ierusalimului drept viitoare capitală a două state - Israel şi Palestina - va deveni în principiu impracticabilă”, avertizează şefii misiunii statelor membre UE la Ierusalim.
„Pentru ca soluţia bazată pe co-existenţa a două state să se concretizeze, Ierusalimul trebuie să devină viitoarea capitală a două state, a Israelului şi a Palestinieni”, subliniază aceeaşi sursă, regretând totodată faptul că „Israelul îşi continuă în mod activ anexarea ilegală a Ierusalimului de Est”. Colonizarea este „sistematică, deliberată şi provocatoare”, conform textului care îi reproşează statului evreu că „subminează încrederea între părţi, pune în pericol perspectivele fizice de creare ale unui stat palestinian viabil şi adiacent, în condiţiile în care atingerea unui compromis devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce populaţia coloniilor creşte”.