22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un tribunal din SUA i-a interzis presei să utilizeze, fără permisiune, fotografii de pe Twitter
Un tribunal din SUA i-a interzis presei să utilizeze, fără permisiune, fotografii de pe Twitter
Un tribunal din New York a decis că mass-media nu au dreptul să utilizeze fotografiile bloggerilor în scopuri comerciale, dând curs astfel reclamaţiei lui Daniel Morel, ale cărui fotografii de pe microblog au apărut, fără permisiunea sa, pe site-ul publicaţiei The Washington Post, relatează Reuters.
Prin decizia sa, judecătorul Alison Nathan a creat un precedent juridic în protejarea drepturilor utilizatorilor de Twitter, care sunt adesea autori ai unor fotografii exclusive sau martori ai unor evenimente unice.
Decizia judecătorului se bazează pe legislaţia actuală din SUA privind „dreptul de autor în era digitală” (Digital Millennium Copyright Act).
Daniel Morel a fost unul dintre puţinii fotografi profesionişti care au fost prezenţi la cutremurul devastator din Haiti în ianuarie 2010. El a reuşit printre primii să facă fotografii cu oamenii care fugeau din calea dezastrului, precum şi primele efecte ale cutremurului. Morel a postat unele dintre fotografii pe contul său din serviciul de microblogging al Twitter, cu menţiunea că acestea pot fi achiziţionate de la autor.
Mai târziu, el a descoperit că fotografiile sale au fost retipărite de agenţia de presă France Presse (AFP), fără să i se fi cerut permisiunea sau să-i fi fost achitat vreun onorariu. În martie 2010, Morel a dat în judecată AFP într-o instanţă din SUA, iar ulterior şi The Washington Post.
AFP şi-a construit apărarea pe argumentul că întreg conţinutul postat de utilizatori pe Twitter devine domeniu public.
Tribunalul a decis că deşi normele serviciului Twitter permit retipărirea fotografiilor postate de utilizatori în unele cazuri, cum ar fi retweets, condiţiile nu permit terţilor dreptul de a utiliza un astfel de conţinut în scopuri comerciale fără permisiune.
Printre alte argumente aduse în apărarea sa de către AFP a fost faptul că redactorii săi au descoperit fotografiile lui Morel pe contul unui alt utilizator de pe Twitter. The Washington Post, la rândul său, a utilizat patru imagini de pe site-ul foto Getty Images, unde le postase AFP.
Getty Images este de asemenea parte în proces, dar judecătorul a decis să respingă acuzaţiile de încălcare a drepturilor de autor împotriva acestui serviciu. Pe de altă parte, serviciul de microblogging Twitter nu a fost parte în proces. „Conform politicii noastre, utilizatorii Twitter deţin întotdeauna dreptul la fotografiile lor”, a declarat un reprezentantul al serviciului respectiv.
Deşi reclamantul solicitase iniţial despăgubiri de sute de milioane de dolari, canalele media amintite au reuşit să obţină o reducere semnificativă a totalului pagubelor pe care le vor achita. Astfel, suma finală a despăgubirilor a fost redusă la câteva sute de mii de dolari, însă cuantumul final al daunelor, precum şi alte aspecte ale cazului vor fi dezbătute într-o altă şedinţă, a cărei dată nu a fost stabilită.

Articole înrudite