23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nor toxic cu dioxid de sulf se îndreaptă spre Europa
Un nor toxic cu dioxid de sulf se îndreaptă spre Europa

Un nor toxic se îndreaptă spre Austria şi Germania. O erupţie vulcanică în Islanda a eliberat o mare cantitate de dioxid de sulf (SO2), formând un nor toxic care se deplasează spre Europa. Erupţia a avut loc joi pe peninsula Reykjanes, lângă Grindavik, şi a fost precedată de activităţi seismice intense. Norul de SO2 a acoperit deja Marea Britanie şi se aşteaptă să ajungă în Germania şi posibil în Austria până seara, notează ziarulromanesc.at.
Autorităţile au emis avertismente pentru populaţie, recomandând evitarea expunerii la aerul exterior în zonele afectate. De asemenea, au fost luate măsuri de evacuare în Grindavik şi în zona Lagunei Albastre pentru a proteja locuitorii şi turiştii.
Marea Britanie a fost acoperită de un nor mare de dioxid de sulf (SO2) de la recenta erupţie vulcanică din Islanda duminică dimineaţă. Potrivit datelor de la portalul meteorologic Windy, norul de SO2 a acoperit întreaga ţară la ora 4 dimineaţa şi era încă vizibil peste jumătate din Marea Britanie la ora 8:45.
Răspândirea norului SO2 afectează nu numai Regatul Unit, ci şi părţi din Scandinavia, Franţa, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos, aşa cum se poate observa pe Windy. Potrivit prognozelor, este probabil ca să ajungă în Germania seara. Dacă direcţia vântului rămâne în acest fel, este probabil să fie lovită şi Austria, scrie Heute. Concentraţiile de gaze pot fi deosebit de periculoase pentru persoanele în vârstă. Acestea sunt deosebit de susceptibile la simptome de inhalare.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor cu un miros înţepător, asemănător cu cel al ouălor stricate. Inhalarea acestuia poate provoca simptome precum dureri în gât, tuse, nas care curge, ochi iritaţi şi dificultăţi respiratorii. Persoanele în vârstă, astmaticii şi copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la efectele acestui gaz.


Articole înrudite