25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Israelul este în spatele atentatului care l-a vizat miercuri pe cercetătorul iranian Mostafa Ahmadi Roshan, ucis în explozia unei bombe, susţine viceguvernatorul Teheranului, citat de televiziunea iraniană de limbă arabă Al-Alam, relatează AFP, citat de Mediafax. Atacul cu bombă vine într-un moment de tensiune maximă în relaţia dintre Iran şi Occident.
Furie la Teheran, după atentatul care a ucis un cercetător implicat în programul nuclear al Iranului. Viceguvernatorul Teheranului a acuzat Israelul că s-ar afla în spatele atentatului care l-a vizat miercuri pe cercetătorul iranian Mostafa Ahmadi Roshan, ucis în explozia unei bombe. "Israelul este responsabil de acest atentat, metoda seamănă cu cea folosită în (celelalte) atentate împotriva oamenilor de ştiinţă iranieni", a declarat Safar-Ali Baratloo.
Fostul director al centrului iranian de îmbogăţire a uraniului de la Natanz a fost într-un atac cu bombă, într-un cartier din nordul Teheranului, potrivit NewsIn. Bomba magnetică ce a fost amplasată de un motociclist necunoscut sub maşina profesorului universitar  Mostafa Ahmadi Roshan, a rănit alte două persoane, relatează agenţia Fars, fără a oferi alte detalii. Atentatul de miercuri intervine la împlinirea a doi ani de la uciderea unui alt om de ştiinţă iranian specializat în domeniul nuclear, Majid Shahriari. Presa internaţională a scris în mai multe rânduri că oamenii de ştiinţă iranieni implicaţi în programul nuclear sunt ţinta acţiunilor derulate de serviciile secrete israeliene.
Jocuri de război în Golful Persic
Atacul cu bombă survine într-un moment de maximă tensiune în relaţia dintre Occident şi Iran, suspectat că dezvoltă un program nuclear militar. În ultimele săptămâni, relaţia dintre Teheran şi comunitatea internaţională a fost complicată de exerciţiile militare derulate de Iran în Golful Persic şi de ameninţarea Teheranului privind posibila închidere a strâmtorii Hormuz, principala rută maritimă petrolieră.
Iranul a primit rapid un răspuns din partea SUA, care au avertizat că eventuala blocare a strâmtorii va primi un răspuns militar din partea Washingtonului.
Analiştii contactaţi de BBC au păreri împărţite în privinţa unei posibile confruntări navale. În vreme ce unii susţin că Iranul ar avea capacitatea de a menţine blocada pe un timp scurt, şi de a provoca victime în rândul trupelor SUA, sau al celor aliate, alţii merg pe ideea că Iranul ar fi scos din luptă foarte repede.
Comentatorii sunt în general de acord însă că eventuala blocare a strâmtorii, chiar şi pe termen scurt, ar provoca o criză petrolieră cu efecte nedorite pentru economia Occidentală, şi-aşa afectată de criză.


Articole înrudite