25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Studiu: Nucleul Pământului s-a oprit şi chiar şi-ar inversa rotaţia
Studiu: Nucleul Pământului s-a oprit şi chiar şi-ar inversa rotaţia

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în ultimul deceniu, nucleul intern al Pământului şi-a încetinit rotaţia, s-a oprit şi există posibilitatea de a-şi inversa sensul de mişcare.
Publicat pe 23 ianuarie 2023 în revista Nature Geoscience, studiul publicat de Yi Yang, cercetător ştiinţific, asociat la Universitatea din Peking, şi Xiaodong Song, profesor de catedră la Universitatea din Peking, arată ce cei doi oameni de ştiinţă au studiat undele seismice ale cutremurelor care au trecut prin nucleul interior al Pământului pe traiectorii similare, începând cu anii 1960, pentru a deduce cât de repede se roteşte nucleul interior.
Astfel, cei doi cercetători au descoperit că începând cu 2009, înregistrările seismice, care anterior se schimbau în timp, au arătat puţine diferenţe, ceea ce i-a făcut să ia în calcul faptul că rotaţia nucleului intern s-a oprit.
Nucleul interior al Pământului este situat la aproximativ 5.000 km sub scoarţa terestră şi este separat de mantaua semisolidă de nucleul exterior lichid, ceea ce permite nucleului interior să se rotească cu o viteză diferită de cea a rotaţiei Pământului.
Cu toate acestea, geofizicianul Hrvoje Tkalcic a declarat că nucleul interior nu se opreşte complet şi nu există motive de îngrijorare.
"Studiul arată că nucleul interior este acum mai sincronizat cu restul planetei decât în urmă cu un deceniu, când se rotea un pic mai repede. Nu se întâmplă nimic cataclismic", a afirmat geofizicianul.
Pe de altă parte, Song şi Yang, autorii studiului, susţin că un mic dezechilibru în forţele electromagnetice şi gravitaţionale ar putea încetini şi chiar inversa rotaţia nucleului interior.
De asemenea, ei cred că acest lucru face parte dintr-un ciclu de şapte decenii şi că punctul de cotitură, anterior celui pe care l-au detectat în datele lor, în jurul anilor 2009/2010, a avut loc la începutul anilor 1970.


Articole înrudite