25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Suedezii, norvegienii şi danezii vor să rezolve radical problema „aglomeraţiei” din cimitire. Astfel, în capitala norvegiană se preconizează construirea unui columbar cu mai multe etaje. Autorul proiectului propune ca „turnul funerar” să fie construit chiar în centrul oraşului. În acest fel norvegienii, iar apoi şi locuitorii altor ţări din regiune, se vor obişnui cu ideea că viaţa în apropierea unor persoane decedate este un lucru normal. O altă soluţie corectă din punct de vedere etic nu există: mult prea mare este numărul persoanelor defuncte în îmbătrânita Europă de Nord, notează cotidianul rus Novîe Izvestia.
Populaţia ţărilor scandinave este printre cele mai „îmbătrânite” din lume. Drept rezultat, peste 40 de ani se va înregistra „punctul culminant al deceselor”, când în fiecare an în Danemarca, Suedia şi Norvegia vor muri cu 20% mai mulţi locuitori decât astăzi. Unde să fie înmormântaţi atâţia oameni, în condiţiile în care chiar şi în prezent societatea nu le poate găsi un loc? Aceasta este una dintre principalele probleme moral-etice care îi preocupă astăzi pe scandinavi.
„Distrugerea culturii are loc în linişte”, afirmă ziarul suedez Svenska Dagbladet, exprimându-şi indignarea cu actuala practică a distrugerii vechilor morminte, pentru a face loc noilor cimitire. Potrivit legislaţiei, identice în toate ţările scandinave, după o perioadă de timp relativ mică - în Suedia aceasta este de 25 de ani - mormântul este distrus dacă rudele defunctului nu plătesc anual o sumă destul de mare pentru menţinerea locului de veci. În condiţiile migraţiei care are loc astăzi în rândul populaţiei, se întâmplă rar ca generaţiile să locuiască în acelaşi loc şi prin urmare să nu uite despre mormintele părinţilor.
„Lespezi de la mormintele unor oameni care au murit nu atât de demult, în anii '80 ai secolului trecut, au fost găsite în pădure. Pietrele au fost folosite pentru întărirea drumurilor”, „Bucăţi din monumente de granit au fost folosite pentru construcţia unui pod” - articole cu asemenea titluri apar regulat în ziare, obligându-i pe cei aflaţi încă în viaţă să se gândească la soarta propriilor rămăşiţe pământeşti.
O ieşire din această soluţie dificilă a fost propusă de arhitectul norvegian Magnus Ness. Acesta a proiectat „cimitirul viitorului” - o clădire cu mai multe etaje. Urnele cu cenuşă vor fi amplasate pe 11 niveluri. Spre fiecare urnă vor duce conducte ce vor asigura umezeala în aer, fapt care va înlocui umiditatea stratului de pământ.
„În columbarul din proiectul meu vor încăpea de trei ori mai multe urne decât într-un cimitir obişnuit cu aceeaşi suprafaţă”, îşi promovează arhitectul propriul proiect. În opinia sa, „cimitirele verticale sunt singura cale reală de a evita o criză în acest domeniu în următorii ani”.
Se preconizează ca cimitirul „pilot” să fie amplasat chiar în centrul oraşului Oslo, alături de Muzeul Naţional. Această alegere oarecum provocatoare este legată de necesitatea de a-i obişnui pe locuitorii capitalei norvegiene cu gândul că „cei vii vor ocupa un loc lângă cei morţi”. Autorul proiectului speră că „turnurile cu defuncţi” nu vor strica nici dispoziţia locuitorilor oraşului, nici peisajul urban.
Reprezentanţii sectorului funerar, pe care ziarul norvegian Aftenposten i-a solicitat să comenteze proiectul lui Magnus Ness, au manifestat entuziasm. Aceasta este o soluţie creativă şi realistă pentru o problemă importantă, declară aceştia. Desigur, tradiţia va fi încălcată, însă orice tradiţie începe prin distrugerea vechilor stereotipuri. O parte din populaţie va prefera, desigur, să-şi înmormânteze apropiaţii în columbarele învecinate, nu să se deplaseze spre cimitire îndepărtate, sunt convinşi interlocutorii ziarului norvegian.


Articole înrudite