22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proces împotriva TikTok: Departamentul de Justiţie al SUA dă în judecată compania pentru încălcarea legilor privind confidenţialitatea copiilor
Proces împotriva TikTok: Departamentul de Justiţie al SUA dă în judecată compania pentru încălcarea legilor privind confidenţialitatea copiilor

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite (DoJ) a intentat un proces împotriva TikTok, acuzând platforma de încălcarea legilor privind confidenţialitatea copiilor şi a unui acord din 2019 cu Comisia Federală pentru Comerţ (FTC).
Procesul este rezultatul unei investigaţii anterioare a FTC, care a descoperit că TikTok a încălcat în mod flagrant, atât acordul din 2019, cât şi Legea privind Protecţia Confidenţialităţii Online a Copiilor (COPPA).
Conform acuzaţiilor, TikTok a colectat ilegal informaţii personale de la copii şi nu a respectat cererile părinţilor de a şterge aceste date. Investigaţia FTC a arătat că TikTok a permis în mod conştient copiilor să îşi creeze conturi pe platformă, să vizualizeze şi să partajeze videoclipuri şi mesaje scurte cu adulţi şi alţi utilizatori, fără a obţine consimţământul părinţilor.
Chiar şi în „Kids Mode” – o versiune a aplicaţiei destinată copiilor sub 13 ani – TikTok ar fi colectat şi păstrat în mod ilegal adrese de e-mail şi alte informaţii personale de la minori. În plus, compania a eşuat frecvent în a respecta cererile părinţilor de a şterge conturile şi informaţiile asociate acestora. Departamentul de Justiţie a subliniat, de asemenea, lipsa unor politici şi procese interne eficiente pentru identificarea şi ştergerea conturilor create de copii.
TikTok a contestat acuzaţiile aduse, susţinând că multe dintre problemele menţionate se referă la evenimente din trecut şi la practici care au fost deja corectate.
„Nu suntem de acord cu aceste acuzaţii, multe dintre ele fiind legate de evenimente şi practici anterioare care sunt inexacte din punct de vedere factual sau au fost deja abordate”, a declarat compania într-un comunicat.
TikTok a subliniat, de asemenea, că a implementat măsuri pentru protejarea copiilor, cum ar fi limite de timp pentru utilizare, funcţia de control parental „Family Pairing” şi protecţii suplimentare pentru confidenţialitatea minorilor.
Procesul vine într-un moment deosebit de dificil pentru TikTok, care urmează să se confrunte luna viitoare cu Departamentul de Justiţie în instanţa federală într-un alt caz. În acest proces, guvernul american urmăreşte să forţeze compania-mamă, ByteDance, să vândă aplicaţia sau să se confrunte cu o interdicţie în Statele Unite. Această acţiune reflectă tensiunile continue dintre TikTok şi autorităţile americane, care ridică îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor şi securitatea naţională.
Acest nou proces ar putea avea consecinţe semnificative pentru TikTok, atât în termeni de reputaţie, cât şi din punct de vedere financiar, pe măsură ce compania se străduieşte să menţină încrederea utilizatorilor şi să evite reglementările mai stricte impuse de autorităţile americane, relatează playtech.ro.


Articole înrudite