23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Principalele evenimente din lume în 2011
Principalele evenimente din lume în 2011
Revolte în lumea arabă, criza datoriilor în zona euro, eliminarea liderului reţelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden şi catastrofa de la Fukushima sunt doar câteva dintre momentele care au marcat anul 2011. Iată o retrospectivă a evenimentelor principale.
IANUARIE
- 14 ianuarie, TUNISIA: După 23 de ani de putere, preşedintele Zine El Abidine Ben Ali fuge în Arabia Saudită sub presiunea unei mişcări populare declanşată în decembrie, în care au fost ucise aproximativ 300 de persoane, potrivit ONU. Ben Ali va fi condamnat la 66 de ani şi jumătate de închisoare, în trei procese în contumacie.
FEBRUARIE
- 11 februarie, EGIPT: Preşedintele Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981, demisionează în a 18-a zi a unei revolte populare şi predă puterea armatei. Aproape 850 de civili au fost ucişi în cursul revoltei. Procesul lui Mubarak, acuzat de corupţie şi crime împotriva manifestanţilor, începe la 3 august.
- 14 februarie, BAHRAIN: Începe o mişcare de contestare, animată de şiiţi, împotriva monarhiei sunnite. Sunt mobilizate trupe ale unor ţări din Golf, care-i vin în ajutor. Regele acceptă, în noiembrie, concluziile unei Comisii independente de anchetă asupra reprimării şi promite reforme. Comisia anunţă 35 de morţi, faţă de 24 de morţi recunoscuţi oficial.
- 15-16 februarie, LIBIA: Începe, în estul ţării, o insurecţie împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani. Opoziţia creează Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), care va fi recunoscut de către ONU şi peste 100 de ţări. La 19 martie, începe o intervenţie militară a unei coaliţii conduse de Washington, Paris şi Londra, sub mandat ONU, menită să pună capăt represiunii. La 31 februarie, NATO preia comanda operaţiunii. Rebelii cuceresc Tripoli în august.
- 20 februarie, MAROC: Zeci de mii de tineri încep să manifesteze pentru mai multă democraţie şi mai puţină corupţie. O nouă Constituţie, adoptată în iulie printr-un referendum, consolidează puterile premierului şi Parlamentului, păstrând totodată preeminenţa politică şi religioasă a monarhului.
- 25 februarie, IRLANDA/PORTUGALIA: Premierul irlandez Brian Cowen devine prima victimă a crizei datoriilor din Europa, partidul său Fianna Fail, de centru-dreapta, fiind înfrânt în alegerile legislative. În martie, premierul socialist portughez Jose Socrates este nevoit să demisioneze. Dublinul va beneficia de o ameliorare a condiţiilor unui plan de salvare european, iar Lisabona de un împrumut UE/FMI, în schimbul unui program de austeritate.
MARTIE
- 11 martie, JAPONIA: Un tsunami uriaş, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9 în apropierea coastelor din nord-estul Japoniei, inundă centrala de la Fukushima, provocând cea mai gravă catastrofă nucleară din ultimii 25 de ani. Cutremurul şi tsunamiul provoacă moartea sau dispariţia a aproape 20.000 de oameni.
- 15 martie, SIRIA: Începe o mişcare de revoltă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care va fi violent reprimată. Sunt ucişi peste 5.000 de oameni, potrivit ONU, care acuză autorităţile de "crime împotriva umanităţii". În pofida sancţiunilor, al-Assad continuă reprimarea. Siria este suspendată, în noiembrie, din instanţele Ligii Arabe.
APRILIE
- 29 aprilie, MAREA BRITANIE: Prinţul William, fiul cel mare al prinţului Charles, se căsătoreşte cu Kate Middleton şi devin duce şi ducesă de Cambridge.
MAI
- 2 mai, BEN LADEN/AL-QAIDA: Liderul reţelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden este ucis în Pakistan, în cursul unei operaţiuni a forţelor speciale americane, după zece ani de fugă.
- 14 mai, DSK/FMI: Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI şi favorit al socialiştilor la alegerile prezidenţiale franceze din 2012, este arestat la New York pentru agresiune sexuală asupra unei angajate a hotelului Sofitel din Manhattan. Inculpat pentru infracţiuni de natură sexuală, el petrece patru nopţi în închisoare, după care este plasat în arest la domiciliu. El demisionează de la conducerea FMI la 19 mai. Acuzaţiile formulate în Statele Unite sunt abandonate la 22 august.
- 17 mai, SPANIA/"INDIGNAÞI": "Indignaţii" se mobilizează şi îşi exprimă nemulţumiri de ordin social, politic şi economic. Din Europa şi până în Statele Unite, inclusiv în Chile, o primă zi de mobilizare la nivel mondial a "indignaţilor" va reuni, pe 15 octombrie, zeci de mii de persoane.
IUNIE
- 22 iunie, AFGANISTAN/SUA: Preşedintele Barack Obama anunţă retragerea unei treimi din efectivele americane staţionate în această ţară, şi anume 33.000 de militari, până în vara lui 2012. La 17 iulie, NATO transferă responsabilităţile sale autorităţilor afgane într-o primă provincie, lansând un proces de "tranziţie" care urmează să se încheie în 2014 cu retragerea totală a trupelor coaliţiei, şi anume 130.000 de oameni.
IULIE
- 9 iulie, SUDANUL DE SUD: Sudanul de Sud îşi proclamă independenţa după un conflict de aproape 50 de ani cu Nordul, soldat cu milioane de morţi. Þara devine al 193-lea stat membru ONU.
- 22 iulie, NORVEGIA: Atentat cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian, urmat de un atac armat asupra unei reuniuni a unei organizaţii politice de tineret pe Insula Utoya, lângă Oslo, atacuri comise de un extremist de dreapta în vârstă de 32 de ani, Anders Behring Breivik. Sunt ucise 77 de persoane.
AUGUST
- 2 august, STATELE UNITE: După mai multe săptămâni de blocaj, Congresul autorizează modificarea plafonului de îndatorare (peste 14.500 de miliarde de dolari), evitând ca ţara să intre în incapacitate de plată. Cu o rată a şomajului de 9,2 la sută şi o creştere economică slabă, de 1,3 la sută, Statele Unite pierd pentru prima dată în istorie ratingul "AAA" la agenţia de cotaţii Standard and Poor's.
- 4 august, MAREA BRITANIE: Moartea unui tânăr de culoare în vârstă de 29 de ani, ucis în cursul unei operaţiuni a poliţiei la Tottenham, în nordul Londrei, provoacă cele mai violente proteste urbane înregistrate în ultimii 30 de ani în această ţară.
OCTOMBRIE
- 7 octombrie, NOBEL: Premiul Nobel pentru Pace este atribuit preşedintei liberiene Ellen Johnson Sirleaf, compatrioatei sale - "luptătoarea pentru pace" Leymah Gbowee şi unei figuri emblematice a "primăverii arabe" din Yemen Tawakkol Karman.
- 20 octombrie, LIBIA: Muammar Kadhafi este capturat şi ucis de către rebeli în fieful său, Sirt. Trei dintre fiii săi au fost ucişi în cursul conflictului. Seif al-Islam, prezentat ca potenţial succesor, este arestat în noiembrie. Un nou Guvern, rezultat din CNT, va fi format şi însărcinat cu reconstruirea ţării, până la organizarea alegerilor generale. Conflictul s-a soldat cu peste 30.000 de morţi, potrivit CNT.
- 21 octombrie, SUA/IRAK: Barack Obama confirmă retragerea totală a celor 39.000 de militari americani încă staţionaţi în Irak până la sfârşitul anului şi încheierea unui război de nouă ani.
- 23 octombrie, TUNISIA: Victorie în alegeri a partidului islamist Ennahda, care obţine 89 dintre cele 217 mandate ale Adunării Constituante.
- 27 octombrie, ZONA EURO: Acord la Bruxelles al celor 17 membri ai zonei euro asupra consolidării Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), recapitalizării băncilor şi ştergerii a 50 la sută din datoria Greciei faţă de bănci.
- 31 octombrie: POPULAÞIE: Populaţia mondială atinge şapte miliarde de locuitori.
- 31 octombrie, PALESTINIENI/UNESCO: Palestinienii obţin statutul de membri cu drepturi depline ai UNESCO.
NOIEMBRIE
- 8 noiembrie, IRAN: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) publică un raport în care exprimă "îngrijorări serioase" cu privire la caracterul militar al programului nuclear iranian. Occidentalii consolidează sancţiunile împotriva Teheranului.
- 9 noiembrie, GRECIA: Premierul socialist Giorgios Papandreu demisionează, după ce a provocat emoţii în Europa cu proiectul său de referendum, eşuat, asupra planului european de la 27 octombrie privind acordarea unui împrumut în valoare de 100 de miliarde de euro şi ştergerea unei datorii în valoare de 100 de miliarde de euro, în schimbul adoptării de către Atena a unui plan de austeritate şi acceptarea unui regim de cvasitutelă. Lucas Papademos, un fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, devine premier.
- 12 noiembrie, ITALIA: Premierul Silvio Berlusconi demisionează după adoptarea în Parlament a unor măsuri destinate calmării reacţiei pieţelor şi comunităţii internaţionale, datoria ţării ridicându-se la aproximativ 1.900 de miliarde de euro. Noul premier Mario Monti formează un Guvern de experţi şi prezintă un program de austeritate şi relansare economică.
- 23 noiembrie, YEMEN: Confruntat cu o contestare populară încă din ianuarie, preşedintele Ali Abdallah Saleh semnează un acord elaborat de monarhiile petroliere din Golf care prevede plecarea sa de la putere în februarie, în schimbul imunităţii sale. Liderul opoziţiei Mohamed Basindawa este însărcinat să formeze un Guvern de uniune naţională. Saleh decretează o amnistie generală. Reprimarea protestelor s-a soldat cu sute de morţi.
- 25 noiembrie, MAROC: Islamiştii moderaţi din cadrul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (PJD) câştigă alegerile legislative. Abdelilah Benkirane, liderul partidului, este numit premier de către regele Mohammed al VI-lea.
- 28/29 noiembrie, EGIPT/ALEGERI: Victorie a islamiştilor în primul tur, care obţin 65 la sută din voturi în cadrul primei etape a alegerilor legislative. Partidul salafist Al-Nur obţine 24,3 la sută din voturi, iar formaţiunea mişcării Fraţii Musulmani obţine 36,6 la sută.
- 29 noiembrie, IRAN/MAREA BRITANIE: Ambasada Marii Britanii este devastată de militanţi islamişti, provocând un val de proteste internaţionale. Londra îşi închide ambasada, iar unele capitale europene, între care Parisul şi Berlinul, îşi recheamă ambasadorii. Atacul a avut loc după decizia Parlamentului iranian de a reduce nivelul relaţiilor cu Londra, în urma înăspririi sancţiunilor britanice.
DECEMBRIE
- 4 decembrie, RUSIA: Victoria în alegerile legislative a partidului Rusia Unită, condus de premierul Vladimir Putin (cu peste 49 la sută din voturi). Opoziţia, care a denunţat fraude la scară mare, s-a lansat într-o contestare fără precedent în ţară a acestor alegeri, mobilizând mii de persoane.
- 9 decembrie, UE: Acord al tuturor ţărilor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, cu privire la consolidarea disciplinei bugetare.
- 18 decembrie, CEHIA/VACLAV HAVEL: Simbol al "Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, Vaclav Havel a decedat la Hradecek (150 de kilometri nord-est de Praga), după ce a suferit numeroase probleme de sănătate, în parte din cauza celor cinci ani petrecuţi în închisorile comuniste înainte de 1989.
- 18 decembrie, IRAK/SUA: Armata americană se retrage din Irak după aproape nouă ani de la invadarea acestei ţări şi înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein.
- 19 decembrie, COREEA DE NORD/KIM JONG-IL: Presa oficială a regimului comunist anunţă că liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit la 17 decembrie, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede.


Articole înrudite