O dronă rusească a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, provocând îngrijorare faţă de intenţiile Rusiei cu privire la bombardarea centralei nucleare.
Cu toate acestea, oficialii români au declarat că incidentul de la Cernobîl nu a afectat România, iar evoluţia radioactivăţii mediului la nivel national se situează în limitele obişnuite, a transmis, vineri, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), citată de News.ro.
”Incidentul, care a avut loc în timpul nopţii trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru români. În România, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi coordonată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), monitorizează permanent evoluţia radioactivăţii mediului la nivel national, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obişnuite, specifice acestei perioade”, au transmis reprezentanţii ANPM.
Potrivit vicepreşedintelui ANPM, Eugen Ioan Cozma, RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare şi avertizare sau alarmare permanente care relevă orice creşteri ale radioactivităţii în probele de mediu monitorizate.
”Valorile arată că nu există niciun pericol pentru populaţie, ca urmare a acestui incident. Continuăm monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer”, a declarat el.
Conform informaţiilor transmise de specialiştii de mediu, până în acest moment nu au fost semnalate modificări ale nivelurilor de radiaţie nici la faţa locului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că în cursul nopţii s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la scutul care protejează rămăşiţele reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Volodimir Zelenski acuză Rusia că a atacat cu drone obiectivul şi spune că lovitura e „o ameninţare teroristă la adresa întregii lumi”, potrivit Reuters.
Structura metalică atinsă de dronă acoperă reactorul care a explodat în 1986 şi care protejează un prim sarcofag şi fragmente radioactive.
Atât AIEA, cât şi Zelenski, au dat asigurări că nu s-a constatat nicio creştere a radiaţiilor, iar situaţia este atent monotorizată.
Foto: Captură X / Volodimir Zelenski