Un consorţiu de aliaţi NATO a confirmat prima tranşă de companii care au primit finanţare ca parte a fondului de inovaţie al grupului, în valoare de un miliard de euro.
Alianţa a dezvăluit fondul în vara anului 2022, la câteva luni după invazia rusă în Ucraina, promiţând să investească în tehnologii care să îi îmbunătăţească apărarea. Fondul este susţinut de 24 din cele 32 de state membre NATO, inclusiv Finlanda şi Suedia, care s-a alăturat alianţei la începutul acestui an.
Organismul a alocat finanţare pentru Fractile AI, un producător de cipuri din Londra care îşi propune să facă modelele de limbaj de mari dimensiuni (LLM), precum cele care alimentează ChatGPT, să funcţioneze mai rapid. De asemenea, compania produce cipuri şi pentru firma ARX Robotics din Germania, care proiectează roboţi fără pilot cu funcţii ce variază de la ridicarea greutăţilor mari până la supraveghere.
Celelalte două startupuri sunt producătorul britanic iCOMAT, care fabrică materiale mai uşoare pentru vehicule, şi Space Forge, o companie galeză care valorifică condiţiile din spaţiu – cum ar fi microgravitaţia şi vidul – pentru a construi semiconductori în orbită.
Fondul a încheiat parteneriate cu firmele de capital de risc Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital şi Vsquared Ventures pentru a sprijini investiţiile suplimentare în tehnologia avansată pe continent, relatează Reuters.