22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Misterioasa spitalizare a prinţesei Kate privează monarhia britanică de cuplul său vedetă
Misterioasa spitalizare a prinţesei Kate privează monarhia britanică de cuplul său vedetă

Operaţia misterioasă suportată de prinţesa Kate va priva monarhia britanică de unul dintre pilonii ei importanţi timp de mai multe luni şi a lăsat multe întrebări fără răspuns joi, mai ales într-un moment în care atât regele ţării, cât şi moştenitorul său se află ei înşişi într-o retragere forţată, informează AFP.
Regele Charles al III-lea, şeful statului în Regatul Unit şi alte 14 ţări, cu o agendă în general foarte încărcată, a trebuit să îşi anuleze mai multe angajamente oficiale înainte de o operaţie programată săptămâna viitoare pentru o hipertrofie benignă de prostată.
Deşi Palatul Buckingham a insistat asupra caracterului de rutină al acestei proceduri, care afectează "mii de bărbaţi în fiecare an", este vorba despre prima problemă de sănătate făcută publică pentru monarhul în vârstă de 75 de ani după urcarea sa pe tron, în urmă cu un an şi jumătate, şi care va trebui să respecte apoi o "scurtă perioadă" de convalescenţă.
Regina Camilla a transmis un mesaj liniştitor joi, dându-le asigurări vizitatorilor unei galerii de artă din Scoţia că soţul ei, încoronat în mai 2023, se simte "bine" şi că "se grăbeşte să se întoarcă la muncă".
Moştenitorul său, prinţul William, se află şi el într-o pauză impusă: şi-a eliberat agenda deoarece soţia sa, Kate, care nu a mai apărut în public de la slujba de Crăciun, a fost internată marţi într-un spital londonez pentru o "operaţie abdominală".
Serviciile de presă ale cuplului princiar au dat asigurări că operaţia a decurs "cu succes" şi au cerut ca intimitatea ei să fie respectată, insistând ca "informaţiile medicale personale să rămână confidenţiale".
Situaţia nu pare deloc una banală. Prinţesa de Wales, care tocmai a împlinit 42 de ani, urmează să petreacă între 10 şi 14 zile la London Clinic, un spital de lux din cartierul Marylebone, pe unde au trecut cândva şi regretatul prinţ Philip şi preşedintele american John Kennedy şi care este renumit pentru mesele pregătite de maeştri bucătari şi pentru serviciul său de rezervări de spectacole.
Convalescenţa prinţesei Kate la reşedinţa sa din Windsor, în vestul Londrei, va dura cel puţin până la Paştele anglican, pe 31 martie.
Singura informaţie scăpată de casa regală a fost că nu este vorba despre un cancer.
Între timp, prinţul William îşi va lua timp pentru a sta la căpătâiul ei şi pentru a avea grijă de cei trei copii ai lor: George, în vârstă de 10 ani, Charlotte, în vârstă de opt ani, şi Louis, în vârstă de cinci ani. Joi, prinţul William şi-a vizitat soţia, fiind văzut de un fotograf de la AFP la volanul unei berline negre în timp ce părăsea clinica londoneză în jurul orei prânzului.

Imaginea unei familii moderne

În timp ce cotidianul The Telegraph consideră că este un semn de "modernitate" pentru o instituţie care are reputaţia de a fi "mândră că pune datoria mai presus de orice", absenţa cuplului princiar William-Kate din viaţa publică lasă un gol imens într-o monarhie care a devenit mai restrânsă cu fiecare criză.
Harry, fratele mai mic al prinţului William, s-a exilat în California şi este supărat pe familia regală. Iar Andrew, unul dintre fraţii mai tineri ai regelui Charles al III-lea, s-a retras din rândul membrilor activi ai casei regale din cauza legăturilor sale cu defunctul finanţist american Jeffrey Epstein, acuzat de pedofilie şi decedat între timp în închisoare. Prinţul Andrew a trebuit el însuşi să închidă printr-un acord financiar un proces în care fusese acuzat de agresiune sexuală, o faptă negată de prinţul britanic.
Prinţul şi prinţesa de Wales se bucură de o mare popularitate, mult peste cea a regelui Charles al III-lea. Ei aduc, astfel, o anumită tinereţe monarhiei din Regatul Unit, condusă mult timp de regina Elisabeta a II-a până la moartea sa în 2022, la vârsta de 96 de ani, şi, acum, de un rege în vârstă de 75 de ani.
William şi Kate se străduiesc să prezinte imaginea unei familii moderne, care jonglează cu şcoala, temele şi munca. Ei se implică în problemele actuale ale societăţii, cum ar fi sănătatea mintală.
Tabloidele o adoră pe Kate, în care văd o personalitate zâmbitoare, elegantă şi dedicată monarhiei, un model în antiteză cu cumnata sa americană, Meghan Markle.
În absenţa regelui Charles, a prinţului William şi a prinţesei Kate, monarhia britanică va fi reprezentată de ceilalţi membri ai casei regale (supranumiţi "royals"/"regali") cu atribuţii oficiale: în principal, regina Camilla, discreta, dar foarte activa prinţesă regală Anne, precum şi Edward, fratele mai tânăr al lui Charles, şi soţia acestuia, Sophie.
În caz de incapacitate a regelui, doi dintre cei cinci membri ai familiei cu statut de consilieri de stat îl pot înlocui în mod concertat pentru a promulga legi sau a numi judecători. Însă biroul de presă de la Palatul Buckingham le-a dat asigurări jurnaliştilor de la The Times că regele britanic îşi va relua rapid, după ce operaţia lui se va încheia, activităţile de "citire şi semnare a actelor" din celebra sa cutie roşie pe care le primeşte zilnic, notează Agerpres.


Articole înrudite