Economia europeană rămâne fragilă, veştile de pe fronturile creşterii şi pieţei muncii nu sunt bune, iar coeziunea socială este supusă unei probe dure, a declarat luni, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în deschiderea Zilelor Porţilor Deschise ale celei de-a zecea ediţii a Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor.
„În anumite regiuni ale Europei situaţia este cu adevărat dramatică, în termeni de dezvoltare socială, odată cu răspândirea sărăciei”, a afirmat şeful executivului european, într-un mesaj video. „Însă, în faţa acestei situaţii, ar fi o greşeală fundamentală să revenim la vechile obiceiuri care ne-au adus exact aici, printr-o îndatorare excesivă şi o absenţă a reformelor care să creeze competitivitatea necesară pentru garantarea progresului economic şi social”, a adăugat el, oferind totodată şi trei soluţii - „consolidare bugetară, reforme structurale, investiţii cu ţinte precise”.
„Avem în Europa un model de creştere şi anume strategia Europa 2020, ce fixează calea de urmat pentru modernizarea şi prezervarea economiei sociale de piaţă în Europa. Acesta este scopul nostru”, a explicat Barroso. „Anumite voci consideră că modelul social european este mort. Eu nu sunt de acord”, a subliniat el.
Şi, pentru a demonstra acest lucru, preşedintele Comisiei Europene a pledat pentru utilizarea instrumentelor aflate la îndemâna Bruxellesului. 'Un instrument este bugetul european. (...) Bugetul este un instrument prin excelenţă de sprijin pentru investiţii în cadrul agendei noastre de creştere Europa 2020', a punctat el. „Iar politica de coeziune este unul dintre principalele instrumente financiare ale unui buget pro-creştere”, a întărit oficialul european.
„Politica de coeziune poate face o diferenţă reală în viaţa regiunilor noastre, a oraşelor noastre, dacă această politică de coeziune este cu adevărat în raport cu creşterea (...) dacă ea ne ajută regiunile să răspundă provocărilor actuale”, a declarat Jose Manuel Barroso, care şi-a exprimat regretul pentru că nu a putut fi prezent în persoană la sediul Comitetului Regiunilor de la Bruxelles.
Pe de altă parte, el şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că diferitele instituţii ale Uniunii Europene lucrează împreună în favoarea politicii de coeziune, a politicii regionale şi a investirii în creşterea Europei, cu trimitere la preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy şi la preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, ambii prezenţi la inaugurarea evenimentului organizat în fiecare an de Comisia Europeană în parteneriat cu Comitetul Regiunilor. Cei trei lideri europeni au subliniat la unison importanţa regiunilor şi oraşelor pentru Europa, dar şi necesitatea atingerii unui acord echitabil şi pro-creştere privind bugetul european.
„Mizele sunt însemnate, iar alegerile sunt grele”, a remarcat van Rompuy, care a făcut totodată apel la o mai mare doză de „pozitivism” care să caracterizeze discursurile conducătorilor europeni. „Pentru ca Europa să rămână un continent atrăgător, avem nevoie de o creştere inteligentă”, a notat el.