08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Partidele politice din Italia continuă presiunile asupra guvernului italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, în legătură cu o posibilă sporire a TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie, măsură ce riscă să pună în pericol redresarea economică, dar care a fost definită "inevitabilă" de ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, care ameninţă că îşi va da demisia, informează presa din Peninsulă.

Cotidianul "Corriere della Sera" din Milano, care a publicat duminică un interviu cu ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni (un tehnocrat în vârstă de 71 de ani, fost director general al Băncii Italiei), precizează că guvernul condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga, secretar adjunct al Partidului Democrat, PD) nu s-a pronunţat încă în mod oficial asupra acestei măsuri economice, anunţate iniţial la data de 1 iulie, apoi amânată de Consiliul de miniştri până la 1 octombrie.

Această măsură a fost criticată recent de principalele partide care susţin majoritatea de guvern, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), dar ministrul economiei, în interviul acordat principalului cotidian milanez, a definit-o "inevitabilă" pentru a pune la punct finanţele statului, în această perioadă de criză economică. Statul italian nu poate renunţa la decizia de a mări TVA cu un procent, "iar eu nu pot accepta alte compromisuri şi sunt gata să îmi dau demisia", a afirmat Saccomanni, care a adăugat că "îşi face datoria" şi că a sosit momentul ca Italia "să deschidă o dezbatere serioasă asupra realităţii conturilor statului". "Italienii merită să ştie cu precizie cum stau lucrurile şi nu trebuie să asculte numai propaganda electorală a diferitelor partide", a mai afirmat Saccomanni.

Cotidianul "La Repubblica" de la Roma scrie că şeful executivului italian, Enrico Letta, a declarat duminică că este solidar cu ministrul economiei şi că posibilitatea de a mări TVA-ul cu un procent, pentru a-i permite statului italian să încaseze o sumă de peste un miliard de euro este un lucru concret. Este vorba despre o decizie "complicată şi dificilă", care probabil va fi amânată din nou, până la data de 31 decembrie, a mai afirmat Letta, care nu exclude posibilitatea de a se prezenta în faţa Parlamentului de la Roma pentru a solicita un vot de încredere din partea tuturor partidelor.

De asemenea, secretarul Partidului Democrat (PD), Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stânga), a afirmat duminică, în cursul unui discurs ţinut la Modena (nord), că Saccomanni "se bucură de deplina încredere a PD, care însă doreşte echitate socială pentru toţi cetăţenii", notează principalul cotidian roman.

Publicaţia "La Stampa" din Torino precizează că polemicile legate de politica economică a executivului italian au crescut în ultima săptămână, după o recentă vizită la Roma a comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care declarase că este "îngrijorat" şi din cauza unei alte măsuri luate recent de guvernul Letta, şi anume eliminarea taxei funciare pe locuinţele principale (Impozitul Municipal Unic, IMU). O măsură cu care ministrul economiei nu era de acord şi pe care o definise "un compromis" făcut de executivul Letta din cauza presiunilor la care este supus, încă de la început, de partidul de dreapta Poporul Libertăţii, fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Ministrul italian al economiei, Fabrizio Saccomanni, a mai declarat duminică că Italia riscă să depăşească în curând bariera de 3% a raportului deficit public/PIB, notează cotidianul economic "Il Sole 24 Ore" din Milano.

Publicaţia de stânga "Il Fatto Quotidiano" de la Roma scrie că Poporul Libertăţii (PdL), formaţiunea politică de dreapta fondată de Berlusconi, este convins că executivul Letta va trebui să renunţe la ideea de a mări TVA în octombrie, iar ministrul economiei nu poate continua să spună că această măsură este "inevitabilă", altfel în curând "nu va mai exista un guvern italian", după cum a comentat duminică deputatul Renato Brunetta, din PdL, principalul colaborator al lui Silvio Berlusconi în materie de economie.

Deputata PdL Daniela Santanche, una dintre principalele colaboratoare ale fostului premier Silvio Berlusconi, a afirmat că Saccomanni "nu trebuie să ameninţe că îşi va da demisia, ci trebuie să îşi dea demisia". "Modelul precedentului guvern tehnocrat condus de Mario Monti, care se baza pe şantaj, continuă cu guvernul Letta, iar Saccomanni demonstrează acest lucru", a adăugat doamna Santanche, care a precizat că dreapta italiană "nu are intenţia să participe la o coaliţie de guvern care doreşte să mărească taxele pe care le plătesc italienii", notează publicaţia menţionată.

"Dacă TVA va fi mărită, Italia nu îşi va putea redresa economia în această perioadă de criză economică", a afirmat recent şi unul dintre liderii Asociaţiei comercianţilor italieni, Confcommercio, care reprezintă peste 700.000 de societăţi comerciale. Potrivit Confcommercio, sporirea cu un procent a TVA ar bloca ulterior consumurile italienilor, care "s-au prăbuşit" în ultimul an /minus 2,4%/, din cauza crizei economice, mai scrie "Il Fatto Quotidiano".

Italia a înregistrat în ultimele opt trimestre o scădere constantă a Produsului Intern Brut şi este o ţară aflată în recesiune, conchide publicaţia menţionată.


Articole înrudite