23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum şi-au dat „mai-marii” Europei cu stângu-n dreptu' un an de zile
Cum şi-au dat „mai-marii” Europei cu stângu-n dreptu' un an de zile
Gafele şi situaţiile inedite s-au succedat şi în 2011 pentru liderii europeni, Silvio Berlusconi continuând să şocheze prin afirmaţiile sale, Nicolas Sarkozy intrând în conflict cu tot mai mulţi lideri, în timp ce premierul rus a cunoscut o ipostază neobişnuită pentru el, fiind fluierat în public.
» Dintre liderii europeni, cel mai cunoscut pentru gafe şi incidente rămâne în 2011 fostul premier italian Silvio Berlusconi. Judecat pentru prostituţie cu minore, în cadrul a ceea ce presa a numit scandalul Rubygate, Berlusconi şi-a respectat şi în acest an calificativul de admirator al femeilor frumoase, fiind surprins de camerele de luat vederi în timp ce o contempla pe premierul danez la summitul UE din octombrie. Totodată au fost date publicităţii şi stenogramele unor interceptări telefonice din timpul reuniunii interguvernamentale româno-italiene din 2008, potrivit cărora Berlusconi îşi aranja în timpul acestei şedinţe întâlniri cu dame de companie. Tot potrivit unor interceptări, fostul premier italian ar fi calificat Italia drept o "ţară de rahat", care îl face să "vomite".
În iulie, Berlusconi a avut un incident destul de neplăcut, suferind un "traumatism cranian uşor" după ce a căzut la duş. Acesta, ca de altfel şi problemele economice cu care se confruntă Italia, nu l-a împiedicat pe fostul premier să îşi lanseze în noiembrie un album muzical, împreună cu un cântăreţ napoletan. Contribuţia lui Berlusconi la acest album, intitulat Vero Amore, o reprezintă versurile melodiilor.
Liderii lumii s-au uitat cu groază, în noiembrie, cum premierul italian a adormit de două ori în timpul summitului G20 de la Cannes, în timp ce ei discutau despre cum să împiedice Italia să devină următoarea victimă a crizei din zona euro.
Gafele repetate şi lipsa de acţiune în plină criză au condus la îndepărtarea lui Berlusconi de la conducerea Italiei şi la numeroase critici din partea cetăţenilor. Astfel, sediul Camerei Deputaţilor a fost atacat cu ouă în iunie în timpul unui discurs al acestuia, în timp ce în noiembrie el a fost întâmpinat cu huiduieli în momentul în care şi-a prezentat demisia de la preşedinţia Consiliului de Miniştri.
O altă scenă memorabilă din acest an a avut loc la o reuniune ONU din februarie, când ministrul indian de Externe a citit timp de trei minute, fără să sesizeze, discursul omologului său portughez. Ulterior, el a declarat că a fost o "greşeală" şi că "nu este nimic rău în asta".
» Foarte activ pe plan european şi internaţional, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a intrat în conflict atât cu Italia, cât şi cu Marea Britanie în acest an, situaţie care i-a adus calificativul de "clovnul de la Elysee" în presa italiană. Totodată, el a refuzat să dea mâna cu premierul britanic David Cameron la summitul UE din decembrie şi l-ar fi calificat pe acesta drept un "copil încăpăţânat", potrivit presei din Hexagon.
Într-o discuţie privată cu preşedintele american, care a fost auzită de jurnalişti din cauza microfoanelor lăsate deschise în mod accidental, Sarkozy a afirmat despre premierul grec Giorgios Papandreou că este "nebun" şi "depresiv" şi despre premierul israelian Benjamin Netanyahu că este un "mincinos". Totodată, în ianuarie, preşedintele francez a confundat Alsacia cu Germania în cursul unei vizite într-o localitate rurală din nord-estul Franţei, atrăgându-şi huiduieli.
» Cancelarul german Angela Merkel, care a fost în 2011 unul dintre actorii importanţi în deciziile privind moneda unică europeană, şi-a atras antipatia premierului italian, care a făcut o glumă tipică pentru el la adresa acesteia, pe care nici tabloidul britanic The Sun nu a putut-o publica din cauza caracterului său obscen.
În martie 2011, elicopterul care o transporta pe Merkel într-un oraş situat la graniţa cu Elveţia pentru un miting electoral a fost pe punctul de a se prăbuşi. Acesta a căzut în gol timp de aproape două minute până la altitudinea de circa 600 de metri, înainte ca echipajul să preia controlul asupra aparatului de zbor. Piloţii au reuşit să repornească motoarele cu câteva secunde înainte de a atinge solul.
» În aprilie, preşedintele german Christian Wulff a fost atacat cu ouă de un român în vârstă de 48 de ani, care în trecut i-a agresat şi pe foştii preşedinţi germani Horst Koehler şi Johannes Rau.
n Nici liderii ruşi nu au fost ocoliţi de incidente în 2011. În plină campanie electorală, preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au pescuit împreună, au mers cu bicicleta, au devenit eroi de benzi desenate şi au jucat badminton pentru a promova sportul. Foarte atent la comportamentul celor doi lideri, Ministerul rus al Apărării a decis achiziţionarea a 10.000 de rachete de badminton, pentru antrenarea trăgătorilor de elită, în urma acestei partide dintre preşedinte şi premier. După alegeri însă, urmate de o contestare fără precedent a puterii ruse, pe contul de Twitter al preşedintelui a apărut un mesaj obscen la adresa opoziţiei, o situaţie inedită care contrastează puternic cu imaginea de om educat a lui Medvedev.
În plus, în cursul unei vizite în Kazan, capitala Republicii ruse Tatarstan, Medvedev a fost cât pe ce să lovească un grup de oameni cu o maşină de teren. Preşedintele rus a coborât de la volanul autovehiculului Mercedes uitând să dezactiveze cutia de viteze automată, iar vehiculul a continuat să ruleze spre mulţimea de oameni adunată pentru a-l întâmpina, fiind însă oprit la timp de agenţii de securitate.
La rândul său, premierul rus a trecut în 2011 de la veneraţie la huiduieli, o ipostază inedită până în prezent pentru acest lider de fier al Rusiei. Venerat de o sectă din Nijni-Novgorod care îl consideră reîncarnarea Sfântului Apostol Pavel şi aclamat de tinere blonde, îndemnate să îşi rupă tricourile pentru a-şi demonstra afecţiunea faţă de el, Vladimir Putin şi-a împrumutat numele unui vârf muntos din Kîrgîzstan dar s-a confruntat şi cu un moment neobişnuit pentru el, fiind fluierat, în noiembrie, când a urcat pe ring în faţa a 20.000 de persoane, pentru a-l felicita pe câştigătorul unui meci de arte marţiale.
Cunoscut ca un prieten al lui Silvio Berlusconi, Putin i-a luat apărarea acestuia în numeroase cazuri numindu-l "unul dintre ultimii Mohicani din politică" şi apreciind că scandalul sexual în care este implicat acesta nu este altceva decât rezultatul "geloziei".


Articole înrudite