China a început să sape o groapă de 10 km sub Pământ din 30 mai 2023. În acest scop, chinezii au proiectat special o instalaţie de foraj.
Cu o greutate de 2.000 de tone şi capabilă să reziste la o temperatură de 200°C, utilajul a fost montat în nord-vestul Chinei, în mijlocul deşertului, în bazinul Tarim.
Scopul acestei activităţi, potrivit Huff Post, este cercetarea ştiinţifică, dar şi căutarea resurselor energetice.
Proiectul, care este programat pentru 457 de zile, este realizat de China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol şi gaze din ţară. Acest deşert în care se va sapă groapa conţine zăcăminte de minerale şi hidrocarburi. Forând atât de adânc, chinezii speră să găsească un filon. Beijingul ţine la independenţa sa energetică şi găsirea de noi resurse nu este de neglijat.
Dar chinezii desfăşoară acest proiect şi cu scopuri ştiinţifice. Săpând atât de adanc, zece straturi continentale vor fi traversate de burghiu. În punctul cel mai de jos, utilajul va ajunge la roci care datează din epoca geologică cretacică. Acest lucru ne duce înapoi cu 145 de milioane de ani, când dinozaurii încă se plimbau pe Pământ.
A fora 10 km în 457 de zile este un pariu ambiţios. Cea mai adâncă forare a avut loc în Rusia. Este o groapă de 12.262 de metri săpată în timpul URSS, din 1970 până în 1989. Scopul sovieticilor era să ajungă la 15 km adâncime, limita dintre scoarţa terestră şi mantaua superioară a Pământului. Dar proiectul, care a durat aproape 20 de ani, a fost oprit din cauza lipsei de finanţare, relatează Rador.