22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CE propune norme moderne de insolvenţă transfrontalieră
CE propune norme moderne de insolvenţă transfrontalieră
Firmele afectate de criza economică vor beneficia de un „colac de salvare” în urma unei propuneri făcute miercuri de Comisia Europeană (CE) pentru modernizarea normelor europene privind insolvenţa transfrontalieră, oferind astfel o a doua şansă întreprinderilor care sunt în mod normal viabile, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.
CE propune modernizarea normelor existente în materie de insolvenţă transfrontalieră care datează din 2000, iar noile reglementări nu vor mai fi axate asupra lichidării, ci vor adopta o nouă perspectivă pentru a ajuta întreprinderile să depăşească dificultăţile financiare, protejând, totodată, dreptul creditorilor de a-şi recupera creanţele.
Potrivit executivului comunitar, noile norme vor spori eficienţa şi eficacitatea procedurilor transfrontaliere de insolvenţă care afectează, în fiecare an, aproximativ 50.000 de firme din întreaga UE. Măsura ar reprezenta un prim pas spre o cultură a UE de salvare şi redresare pentru a ajuta societăţile şi persoanele fizice aflate în dificultăţi financiare. Acest concept este prezentat în detaliu într-o comunicare adoptată tot miercuri de CE, prin care se identifică acele domenii ale legislaţiei naţionale privind insolvenţa care sunt cele mai susceptibile de a crea un mediu de afaceri nefavorabil şi de a împiedica dezvoltarea unui cadru eficient în materie de insolvenţă la nivelul pieţei interne.
„Firmele sunt indispensabile pentru crearea de prosperitate şi de locuri de muncă, însă este dificil să înfiinţezi o întreprindere şi să o menţii pe linia de plutire, mai ales în contextul economic actual”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
„Normele în materie de insolvenţă de care dispunem în prezent trebuie să fie actualizate pentru a ajuta firmelor viabile care se confruntă cu dificultăţi financiare să se menţină pe linia de plutire, în loc să facă obiectul procedurii de lichidare. În fiecare an, din cauza procedurilor de insolvenţă, 1,7 milioane de persoane îşi pierd locul de muncă. Dorim să oferim o a doua şansă firmelor şi persoanelor pe care acestea le angajează”, a adăugat vicepreşedintele CE.
Comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, a precizat, la rândul său că „un eşec antreprenorial nu ar trebui să ducă la o condamnare pe viaţă care să îi interzică antreprenorului în cauză orice activitate viitoare, ci ar trebui sa fie privit ca o şansă de a învăţa şi de a face ca lucrurile să meargă mai bine”.
„Într-o economie dinamică şi modernă, cazurile de insolvenţă fac parte din viaţă. La nivelul UE, aproximativ jumătate din firme au o durată de viaţă de mai puţin de cinci ani şi aproximativ 200.000 de firme intră în insolvenţă în fiecare an. Aceasta înseamnă că aproximativ 600 de întreprinderi din Europa intră în faliment în fiecare zi. Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier. Dovezile sugerează că antreprenorii care au suferit un eşec învaţă din propriile greşeli şi, în general, au mai mult succes a doua oară”, a adăugat înaltul oficial european.
Prin revizuirea Regulamentului UE privind procedurile de insolvenţă se doreşte modernizarea normelor existente, astfel încât acestea sa sprijine restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, precum şi crearea unui mediu favorabil întreprinderilor, în special în perioade de dificultăţi financiare. Astfel, regulamentul care datează din 2000 va fi aliniat cu evoluţiile înregistrate la nivelul legislaţiilor naţionale în materie de insolvenţă, în special în ceea ce priveşte firmele foarte îndatorate. De asemenea, o restructurare poate servi şi interesele creditorilor, deoarece aceasta ar însemna o creştere a şanselor lor de a-şi recupera creanţele care ar putea fi pierdute în cazul unei lichidări.
În acelaşi timp, regulamentul va consolida securitatea juridică, prin stabilirea de norme clare pentru a determina competenţa judiciară, precum şi prin asigurarea unei colaborări între instanţele care se ocupa de acţiuni diferite, atunci când un debitor se confruntă cu procedura de insolvenţă în mai multe state membre. Informarea creditorilor va fi îmbunătăţită prin obligarea statelor membre să publice deciziile majore, cum ar fi cele cu privire la deschiderea procedurii de insolvenţă.
Propunerea de regulament va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului UE pentru negociere şi adoptare, se mai precizează în comunicatul CE.


Articole înrudite