25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ayatollahul Ali Khamenei denunţă „dictatura” Consiliului de Securitate al ONU
Ayatollahul Ali Khamenei denunţă „dictatura” Consiliului de Securitate al ONU
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat joi „dictatura făţişă” a Consiliului de Securitate al ONU, în deschiderea celui de-al 16-lea summit al Mişcării Þărilor Nealiniate (NAM) de la Teheran, transmite AFP.
"Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite este o structură iraţională, nedreaptă şi total antidemocratică, ce constituie o dictatură făţişă", a declarat el, într-un discurs la care a asistat şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care a manifestat câteva semne de iritare, conform imaginilor transmise în direct de televiziunea iraniană.
"Camera de comandă a lumii este controlată de dictatura câtorva ţări occidentale", a adăugat el.
Ali Khamenei a reafirmat totodată că Iranul „nu va încerca niciodată să obţină arma atomică”, însă a precizat că nici „nu va renunţa niciodată la dreptul poporului iranian de a utiliza energie nucleară în scopuri paşnice”. Programul nuclear al Iranului este suspectat de Occident că urmăreşte să dezvolte arma atomică, lucru negat de Teheran.
Un număr de 29 de şefi de stat şi de guvern au fost prezenţi joi la Teheran la deschiderea summitului Mişcării Þărilor Nealiniate, majoritatea celor 120 de state membre ale organizaţiei fiind reprezentate la nivel ministerial, potrivit presei iraniene.
Acest summit, la sfârşitul căruia Iranul va prelua pentru trei ani preşedinţia NAM, este prezentat Teheran ca un important succes diplomatic în faţa Occidentului, care încearcă să izoleze Iranul pe plan internaţional din cauza programului său nuclear controversat.
Iranul speră să relanseze această organizaţie „în adormire” care datează din timpul Războiului Rece, pentru a o contrapune marilor puteri şi, în special, Statelor Unite.
Sub conducerea iraniană, summitul ar urma în special să condamne sancţiunile unilaterale occidentale împotriva unora din membrii săi, în frunte cu Iranul, din cauza politicilor nucleare sau a încălcărilor drepturilor omului.
Principalele ţări reprezentate la cel mai înalt nivel sunt India (premierul Manmohan Singh), Egipt (preşedintele Mohamed Morsi), Pakistan (preşedintele Asif Ali Zardari), Irak (premierul Nouri al-Maliki) şi Siria (premierul Wael al-Halaqi).
Dintre monarhiile arabe din Golf vecine cu Iran, numai Qatarul este reprezentat la cel mai înalt nivel de emirul Ahmad Ben Khalifa Al-Thani.
Printre aliaţii tradiţionali ai Iranului, sunt prezenţi preşedintele sudanez Omar el-Bechir şi cel din Zimbabwe, Robert Mugabe, în timp ce Coreea de Nord l-a trimis pe preşedintele onorific Kim Yong-Nam.
Alte două state apropiate Teheranului, Venezuela şi Cuba, nu sunt în schimb reprezentate decât de ministul de externe şi, respectiv, vicepreşedintele.
Autoritatea palestiniană, care este unul din cei 120 de membri deplini ai mişcării, este de asemenea reprezentată de preşedintele Mahmoud Abbas. Secretarul Ligii Arabe Nabil al-Arabi asistă la rândul său la summit.

Articole înrudite