IPA SA Galaţi şi reţeaua Enterprise Europe Network în colaborare cu Horizon Consulting Network SRL Bucureşti au organizat luni, la Galaţi, evenimentul "Workshop Practic Horizon 2020". Simpozionul a oferit celor prezenţi posibilitatea de a cunoaşte şi de a participa la programul Horizon 2020 finanţat de Comisia Europeană, fiind un punct de pornire în demersul lor de a-şi finanţa produsele, proiectele, ideile inovative şi de cercetare.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai IMM-urilor, universităţi, institute de cercetare, asociaţii şi ai altor entităţi care au şi-au manifestat interesul să participe în cadrul proiectelor de cercetare/inovare finanţate prin Horizon 2020.
Cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, programul Horizon 2020 - cel mai mare program de cercetare şi inovare al UE de până acum - prevede finanţări record pentru IMM-uri. Se preconizează că cel puţin 20% (aproape 9 miliarde de euro) din fondurile alocate pilonilor „poziţia de lider în tehnologiile industriale” şi „provocări societale” din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor, sub formă de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri.
Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeană doreşte să finanţeze cele mai inovatoare întreprinderi mici care au un potenţial mare de creştere. Instrumentul, care dispune de un buget de aproximativ 3 miliarde de euro pentru o perioadă de şapte ani, oferă granturi simple şi rapide pentru studii de fezabilitate în materie de inovare antreprenorială (faza 1) şi pentru proiecte demonstrative (faza 2). În plus, conceptele suficient de mature pentru a atrage investiţii pot să beneficieze şi de consiliere în dezvoltarea afacerilor şi de alte servicii de sprijin (faza 3). Procesul de depunere a cererilor este simplu, însă finanţarea va fi acordată doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate în programul de lucru privind „Inovarea în IMM-uri”, aferent programului Horizon 2020.