26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Mediului deschide linii de finanţare în valoare totală de 130 de milioane de lei în sectorul deşeurilor
Ministerul Mediului deschide linii de finanţare în valoare totală de 130 de milioane de lei în sectorul deşeurilor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor deschide, anul acesta, o linie de finanţare dedicată managementului deşeurilor în valoare de 100 de milioane de lei şi încă 30 de milioane de lei pentru educaţie şi conştientizare, în încercarea de a grăbi atingerea ţintei de reciclare pe care România şi-a asumat-o, şi anume o reducere a deşeurilor la 50% până în 2020, a anunţat ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, la Forumul Administraţiei Publice Locale.
"Vedem un pachet combinat, cu o măsură legislativă şi o măsură de suport financiar. Anul acesta deschidem pentru prima dată o linie de finanţare dedicată managementului deşeurilor. Sunt 100 de milioane de lei pentru prevenţie, reparare, refolosire, reciclare şi, în plus, o altă linie de finanţare de 30 de milioane de lei pentru educaţie şi conştientizare. Şi autorităţile locale sunt eligibile pentru aceste finanţări", a explicat ministrul în cadrul unei conferinţe pe teme de administraţie publică.
Potrivit acesteia, România a avansat foarte încet în ceea ce priveşte reciclarea, în nouă ani şi jumătate reuşind să atingă un procent de doar 3%.
"În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, din păcate România stă foarte foarte prost. Avem o ţintă de reducere la 50% a deşeurilor depuse la groapa de gunoi până în 2020. Pentru a ajunge la această ţintă de reciclare am avut la dispoziţie, imediat după ce am aderat la UE, practic 14 ani, din 2007 până în 2020. În primii nouă ani şi jumătate am reuşit să ajungem la o reciclare doar de 3%, în 71% din timpul pe care îl aveam la dispoziţie. Mai avem 47% reciclare de atins în următorii patru ani. Deci, dacă la noi în nouă ani şi jumătatea reciclarea a crescut în medie cu sub 0,3% pe an, în timpul rămas la dispoziţie, până în 2020, trebuie să creştem reciclarea cu aproape 12% în medie în fiecare an. Adică o performanţă de 39 de ori mai bună decât cea de până acum", a mai spus Paşca Palmer.
În plus, ea a vorbit şi despre necesitatea urgentării adoptării planului naţional de gestionare a deşeurilor.
"Anul acesta avem ca prioritate planul naţional de gestionare a deşeurilor. Este foarte mult întârziat, dar este foarte important, pentru că este o condiţionalitate ex-ante fără de care Comisia Europeană a spus foarte clar că nu va debloca tranşa de finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mediu 2016 — 2020", a subliniat ministrul citat.
Potrivit acesteia, atât autorităţile centrale, dar mai ales cele locale, ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea reciclării la sursă, să se implementeze colectarea la sursă programată pe diferite zile, în funcţie de deşeurile colectate şi să se prioritizarea ierarhia deşeurilor.
Ministrul mediului a mai spus că, la nivelul Uniunii Europene, calculele arată că atingerea obiectivului zero deşeuri ar duce la crearea a aproximativ două milioane de locuri de muncă, la realizarea unor economii de 600 de miliarde de euro şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de 2% — 4%.


Articole înrudite