După ce în vara anului 2010 localitatea Şendreni, dar şi municipiul Galaţi au fost puternic afectate de inundaţii, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a făcut tot posibilul ca acest luru să nu se mai întâmple. Astfel, s-a reuşit ca la sfârşitul acestui an să se finalizeze lucrările de supraînălţare a digului şi consolidare a malului în această zonă. Lucrările au fost de mare amploare, astfel încât să poată asigura apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Şendreni şi stoparea eroziunilor active de mal din zona intravilanului Şerbeştii Vechi, dar şi supraînălţarea digului râului Siret în zona pod CSG – Uzina de Apă Galaţi.
”Dacă apele aduse de viitura din 2010 nu ar fi început să scadă repede şi dacă s-ar mai fi păstrat la cotele atinse încă 2-3 zile, ar fi fost şi mai mare nenorocirea. Imediat dupa aceea, Guvernul a locat fonduri şi noi am început lucrările de supraînălţare şi consolidare, dar, cum banii nu au fost suficienţi pentru terminarea lucrărilor, s-a găsit soluţia accesării fondurilor europene, cu ajutorul cărora am finalizat asigurarea acestei zone”, a afirmat Gheorghe Chicoş, inginer-şef SGA.
Pentru înlăturarea efectelor distructive ale apelor mari din bazinul hidrografic Siret, produse de ploile abundente, în perioada iunie – iulie 2010, datorită cărora au fost atinse maxime istorice ale cotelor Dunării, Siretului şi Prutului, Guvernul a alocat fondurile necesare începerii lucrărilor hidrotehnice cuprinse în cadrul obiectivului de investiţie “Supraînălţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi” care de fapt a fost doar prima etapă a lucrărilor. Pentru trecerea la cea de-a doua etapă, au fost accesate şi fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial ”Mediu” 2007 - 2013, suma totală a investiţiei ridicăndu-se la peste 10.000.000 lei.
În prima etapă s-a executat supraînălţarea digului existent pe malul stâng al râului Siret în zona localităţii Şendreni, pe o lungime de 1.776 m. În etapa a doua s-a realizat supraînălţarea digului la cota finală din zona localităţii Şendreni la cota finală, astfel încât s-a ajuns la nivelul corespunzător debitului maxim cu probabilitatea de depaşire de 1%, dar şi echiparea digului cu borne hectometrice şi kilometrice, borne şi bariere. Tot în a doua etapă a lucrărilor s-a realizat şi supraînălţarea digului râului Siret în zona pod CSG – Uzina de Apă Galaţi, pe o lungime de 840 m, dar şi consolidarea malului stâng al Siretului în zona localităţii Şerbeştii Vechi. Pentru protecţia malului stâng al râului Siret, în zona localităţii Şerbeştii Vechi s-au realizat trei consolidări de mal, în lungime totală de 328 m.
Odată cu finalizarea acestor lucrări, locuitorii din Şendreni, Şerbeşti, dar şi cei din zona Bădălan a Galaţiului, nu mai planează pericolul inundaţiilor asupra terenurilor şi locuinţelor lor.