GAL Tecuci Sud Est a pornit la drum

 
Marți, 02 Februarie 2016 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sediul UAT Matca a avut loc vinerea trecută o masă rotundă la care au participat Liviu Butunoi - preşedintele GAL Tecuci Sud Est, Nelu Costea - primar comuna Matca, Liviu Condrache - primar comuna Drăgăneşti, Taşcă Georgică - viceprimar comuna Matca, consilieri locali, membri ai societăţii civile şi ai mediul de afaceri şi Viorel Bălan - consultant GAL. În cadrul întâlnirii a avut loc lansarea proiectului prin acţiuni de animare, consultare şi informare pentru zona acoperită de GAL Tecuci Sud Est, acţiuni care au drept scop mediatizarea proiectului şi conştientizarea necesităţii de colaborare între diverşii actori locali. Ulterior se va trece la elaborarea Strategiei integrate de Dezvoltare, care va fi depusă pentru obţinerea următoarei finanţări, aceea de implementare a Strategiei.
Primarul Nelu Costea s-a adresat mătcaşilor prezenţi la întâlnire, explicându-le ce înseamnă asocierea comunei cu alte localităţi în cadrul GAL-ului, ce implică accesarea de fonduri europene şi avantajele acestei asocieri: „Grupul de Acţiune Locală Tecuci Sud Est reprezintă o unitate între mai multe UAT-uri care nu doresc altceva decât să implementeze proiecte prin bani europeni. GAL Tecuci Sud Este este o asociaţie legal consituită, prin care localităţile pot accesa fonduri europene şi pot implementa proiecte. GAL-ul este focalizat pe comunele care fac parte din asociaţie, respectiv Matca, Drăgăneşti, Barcea, Munteni şi Negrileşti. Unii dintre partenerii noştri, la început au fost poate neîncrezători că se poate implementa un proiect şi că se pot accesa bani europeni meniţi să fie utilizaţi pentru dezvoltarea localităţilor noastre şi acum le pare rău. Dar am demonstrat că se poate şi nu rămâne decât să ne apucăm de treabă. Partea frumoasă a lucrurilor şi avantajul asocierii în GAL Tecuci Sud Est este că în perioada 2016-2020 se pot accesa bani europeni de peste 2 milioane de euro”.
Liviu Butunoi, preşedinte GAL Tecuci Sud Est, a punctat pe eficienţa asocierii localităţii, pe nevoile şi implicit pe avantajele accesării banilor europeni nerambursabili, făcând o paralelă între zona Ardealului, unde au fost accesate fonduri europene, şi zona Moldovei, unde noţiunea de „bani europeni nerambursabili” a rămas la stadiul de vorbe.
„În GAL Tecuci Sud Est parteneriatul este format din 36% sector public, 43% sector privat, ceea ce este foarte important, 21% sector civil. Iată, deci, că prin acest GAL se dă o mână de ajutor şi agenţilor economici şi persoanelor care doresc să acceseze fonduri europene şi să se dezvolte în privat”, a mai spus Liviu Butunoi.
Consultantul GAL-ului, Viorel Bălan, a explicat etapele care se vor derula pentru obţinerea finanţărilor, invintând totodată la implicarea directă a populaţiei în Stategia de Dezvoltare Locală.
Viorel Bălan, consultant, a declarat: „Ideea constiturii acestui GAL pe Axa LEADER a fost a domnului Liviu Butunoi împreună cu dl. primar Nelu Costea, s-a întâmplat acum un an şi jumătate. Pentru că au fost comune, cum este şi Matca, care nu au fost parte dintr-o astfel de asociaţie şi care nu a putut beneficia de astfel de fonduri. (...). Aveţi o idee de proiect, de afacere, veniţi la noi şi dezbatem împreună. Avem experienţa realizării de proiecte, avem experienţa implementării de proiecte, avem experienţa în acesarea fondurilor europene. Dumneavoastră, societatea civilă, agenţii economici şi administraţia locală trebuie să va implicaţi în mod activ, pentru că doar aşa, muncind împreună, ne putem dezvolta, ne putem crea o viaţă mai uşoară”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu