Un nou obiectiv de investiții cu fonduri europene a fost finalizat de către Consiliul Județean Galați.
Muzeul ”Casa Cuza Vodă”, monument istoric aflat în patrimoniul județului Galați, locul unde au fost puse bazele muzeografiei gălățene, a fost consolidat, restaurat și dotat pentru a încânta vizitatorii cu expozițiile sale.
Astfel, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Galaţi, prin Consiliul Județean Galați, în calitate de beneficiar, a implementat proiectul CONSOLIDARE, RESTAURARE ȘI AMENAJARE MUZEUL ”CASA CUZA VODĂ” DIN GALAȚI, cod SMIS 117176, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Lucrările realizate în cadrul proiectului au constat în consolidarea clădirii ”CASA CUZA VODĂ”, conservarea in situ a mărturiilor arheologice descoperite în urma săpăturilor, refacerea instalațiilor electrice și termice, montarea de sisteme de alarmare în caz de urgență, asigurarea iluminatului interior și exterior și a colectării apelor pluviale, precum și alte lucrări conexe.
Muzeul ”Casa Cuza Vodă” a fost dotat cu echipamente (vitrine și panouri de expunere moderne) specifice pentru expunerea și protecția patrimoniului, în urma realizării lucrărilor fiind reorganizat și circuitul muzeal.
Astfel, în prima sală poate fi vizitată expoziția Istoria muzeografiei românești, în timp ce a doua sală îi este dedicată lui Mihail Kogălniceanu. Celelate două săli situate la parterul imobilului familiarizează vizitatorul cu ambientul interior de sfârșit de sec. XIX - început de sec. XX, iar holul central adăpostește expoziția Cercetări arheologice la ”CASA CUZA VODĂ” în perioada 2020-2022 – când au fost realizate lucrările în cadrul proiectului. Întregul etaj îi este destinat Unirii, unde privitorul poate admira mărturii ale istoriei și obiecte ce au aparținul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Valoarea totală a proiectului a fost de 3.198.648,23 lei, din care contribuția FEDR de 2.136.832,43 lei.