În această dimineaţă, 16 noiembrie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, pun în executare 39 de mandate de percheziţie domiciliară (22 în Galaţi, 12 în Iaşi şi 5 în Bucureşti), în 6 cauze penale, la persoane bănuite de evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015 - 2020, persoanele bănuite de comiterea acestei fapte nu ar fi evidenţiat veniturile realizate, în urma unor activităţi comerciale, urmărindu-se sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. VIDEO, mai jos! ↓
***
UPDATE: "La data de 16.11.2023, într-un număr de şase dosare penale, având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, ofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au efectuat 39 de percheziţii domiciliare (22 în judeţul Galaţi, 12 în judeţul Iaşi şi 5 în municipiul Bucureşti), la sediile sociale şi punctele de lucru ale mai multor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile reprezentanţilor legali/de fapt ai acestora.
Acţiunea a avut ca scop identificarea şi ridicarea actelor contabile, actelor extracontabile şi a sistemelor informatice necesare dovedirii activităţii infracţionale sesizate. De asemenea, s-a vizat identificarea şi ridicarea sumelor de bani şi a bunurilor mobile de valoare, în vederea instituirii măsurilor asigurătorii, pentru a garanta repararea pagubelor cauzate bugetului de stat.
În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate: 2207,78 grame de bijuterii din aur, sumele de 163.380 lei şi 14.520 euro, 3 laptopuri, telefoane mobile, medii de stocare, documente contabile, documente extracontabile, precum şi documente referitoare la autoturisme de lux.
Cu privire la sumele de bani, bunurile ridicate şi autoturisme, urmează să se dispună instituirea măsurilor asigurătorii.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor în care au fost săvârşite infracţiunile şi stabilirii răspunderii penale a persoanelor implicate.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.