22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Captură impresionantă de 2.365 kilograme de articole pirotehnice ridicate de poliţiştii gălăţeni
VIDEO: Captură impresionantă de 2.365 kilograme de articole pirotehnice ridicate de poliţiştii gălăţeni
Poliţiştii gălăţeni au desfăşurat, în perioada 28 noiembrie 2023 – 27 decembrie 2023, o serie de activităţi specifice în cadrul planului naţional de acţiune - „Pirotehnic 2023/2024”, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operaţiunile cu articole pirotehnice.
Astfel, poliţiştii au efectuat controale privind modul de respectare a prevederilor legale de către persoanele fizice şi juridice autorizate să comercializeze astfel de articole, dar şi acţiuni punctuale în pieţe, târguri, centre comerciale şi alte zone de interes operativ. 
Au fost efectuate 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Galaţi, atât în mediul urban, cât şi rural, la locuinţele unor persoane bănuite că deţin fără drept obiecte pirotehnice, în vederea comercializării către publicul larg. De asemenea, au depistat în flagrant delict 12 persoane care ofereau spre vânzare fără drept articole pirotehnice, în diferite zone din municipiul Galaţi.
Au fost întocmite 18 dosare penale pentru infracţiunea de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept şi au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 15.000 de lei.
Cantitatea de 2365 de kg articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 şi F4, cu o valoare estimativă de 122.500 de lei, a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.
La unele dintre aceste activităţi, în funcţie de competenţa teritorială, au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Poliţia Municipiului Galaţi, Poliţiei Municipiului Tecuci, Poliţiei Oraş Târgu Bujor, Poliţia Oraş Bereşti, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operaţiuni Speciale Galaţi.
Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative având consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) şi pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură contravenţională şi penală la regimul articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii desfăşoară atât acţiuni specifice de combatere, cât şi activităţi de informare a diverselor grupuri ţintă. 
De altfel, în proximitatea sărbătorilor de iarnă, informarea cetăţenilor asupra consecinţelor juridice şi riscurilor asociate nerespectării prevederilor legale referitoare la regimul articolelor pirotehnice constituie o prioritate pentru poliţişti.
Astfel, pentru a evita implicarea în situaţii de risc, cetăţenii trebuie să cunoască şi să respecte prevederile legale în vigoare:
- din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
- articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani.
- articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
- persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi).
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiţii:
- între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- la o distanţa mai mica de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
- Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;
- Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
- Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor.

Articole înrudite