Nuntă mare în comunitatea rromilor din Lieşti, chiar dacă nu au trecut cele 40 de zile de la moartea regelui Florin Cioabă. Numai că rromii din Lieşti aveau nunta programată, şi pe de altă parte nu au ei timp să ţină partea unui „rege„ împotriva altuia sau a unui „împărat” împotriva vreunui „preşedinte” al rromilor. Aşa că la Lieşti a fost nuntă mare şi bogată, cu invitaţi de peste tot din ţară. Evident că nu au lipsit salbele cu sute de banii de aur, sutele de kilograme de mâncare şi băutură, porci vii sau jumătăţi de porc abia tăiaţi ori ţinutele de mii de euro aduse din afară. Şi toată petrecerea a avut loc în palatele rromilor din Lieşti, de unde nu lipsesc lustrele din Italia, stucco veneţian, marmura sau mobila de fiţe. Asta chiar dacă rromii spun că şi pe ei criza i-a cam afectat.
„Noi nu avem treabă cu regi sau împăraţi sau preşedinţi ai rromilor. Noi avem un singur preşedinte, pe Traian Băsescu, ca şi românii. Ne pare rău că a murit Florin Cioabă, dar eu zic ca fiecare să fie cu a lui comunitate. Ce ar fi acum ca eu să mă proclam şef pe Moldova? Noi le avem pe ale noastre, nu ţinem nici cu cei de la Costeşti, nici cu cei de la Sibiu. Era nuntă programată, păi să fie nuntă!, a spus Ferdinand Stănescu, bulibaşa rromilor din Iveşti, oaspete de seamă la nunta din Lieşti. Aşa că sâmbătă, la Lieşti, Bria Stănescu, de 18 ani, şi Moise Stănescu, de 18 ani şi jumătate, care au fost promişi unul altuia de mici dar abia acum fac nunta, au purces la petrecere mare.
Rromii din Lieşti spun că ei doar îşi promit copiii unul altuia de mici, dar îi căsătoresc doar când se fac mari. Aşa se întâmplă şi cu Denisa, care e deja promisă unui băiat de 11 ani din altă comunitate. „Până la 15 ani când facem nunta stă la maică-sa şi apoi când va fi mare o mărităm,” spunea Mihalache Stănescu În casa lui Busuioc şi a Mândrei Stănescu, socrii mari, l-am găsit pe... Becali. Nu pe cel din puşcărie, ci un puşti de 5 ani, mezinul familiei. El şi părinţii au un of.
,,Noi tare îl stimăm pe domnul Becali, că e om mare. E păcat că e la închisoare. Şi ăsta micu’ îl stimează. El e nebotezat şi aşteptăm ca atunci când iese domnul Becali de unde e să îl rugăm să ne boteze, că Becali al nostru e moştenitorul şi avem aur şi pentru el”, spunea Mândra Stănescu, mama micului Becali.
Rochia miresei a costat, spune Busuioc Stănescu, tatăl mirelui, 6000 de euro, iar costumul ginerelui alţi 3000 de euro. Pe acesta l-a luat alt Moise Stănescu, socrul mic. La asta se adaugă cununa de aur a miresei, de 12.000 de lei, şi floarea de aur a mirelui, care a costat „doar” vreo 5000 de lei. Şi mirii au avut şi salbe cu sute de bănuţi de aur. „Numai eu i-am dat nepoatei 400 de bănuţi din aur”, se laudă bunicul miresei, Mihalache Stănescu. „Noi suntem rromi ortodocşi, nu pocăiţi. Ce avem noi cu cei de la Sibiu? Ne-a părut rău că a murit Cioabă, dar nu e de ţinut doliu la noi. Nunta era programată, asta e. De regii cei doi nu prea ştiu eu care şi cum sunt. Nu îi cunosc, nu am auzit multe despre ei”, spune Mihalache Stănescu.
Mireasa a avut şi bani de aur, dar şi zestre. „Păi are 500 de rochii, vreo 450 de covoare, mobilă, şi de baie şi de dormitor, maşină de spălat. De toate i-am dat, că băiatul are casă”, spunea Moise Stănescu, socrul mic. Fiecare invitat primea o jumătate de porc şi o cutie cu băuturi, de la vin la whisky. Petrecerea continuă trei zile.