12 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Testare gratuită a glicemiei
Testare gratuită a glicemiei
Astăzi este ziua internaţională de luptă împotriva diabetului, o boală care se răspândeşte tot mai mult, având un efect de epidemie. Centrul de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Andrei” organizează o sesiune de testare gratuită a glicemiei la Casa de Cultură a Sindicatelor. "Testul se adresează persoanelor care nu suferă de diabet. Îi aşteptăm pe doritori de la ora 8 dimineată, pe nemâncate, să-şi verifice nivelul glicemiei", ne informează medicul primar gastroenterolog Magdalena Moroşanu.
Peste 20.000 de gălăţeni au diabet, iar numărul lor creşte
În judeţul Galaţi, în evidenţă sunt luaţi 20.500 de persoane care au diabet zaharat iar dintre aceştia 3.700 sunt insulino-dependenţi. Restul au diabet de tip II care se tratează prin medicamentaţie.
„Şi la nivelul judeţului Galaţi se remarcă o creştere a numărului persoanelor care suferă de diabet. Dacă în anul 2011 erau luate în evidenţă 17.500 de persoane care au diabet, acum, în evidenţe, sunt luate peste 20.000 de persoane. Numai de la începutul acestui an au fost diagnosticate 650 de noi cazuri. 70% dintre aceştia au diabet insulino-dependent. Scopul campaniei  derulate în acest an de Ministerul Sănătăţii este de a informa populaţia cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia diabetului, precum şi stoparea ascensiunii numărului de persoane cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Cauze care duc la apariţia diabetului
Diabetul poate apărea din două mari cauze. La bolnavii tineri cauza apariţiei bolii este genetică; în schimb, la bolnavii înaintaţi în vârstă, de vină este alimentaţia nesănătoasă şi lipsa exerciţiilor fizice. Într-o majoritate grăitoare bolnavii de diabet zaharat sunt supraponderali, fiind un fapt dovedit că o dietă echilibrată, care să conţină alimente sănătoase, poate face minuni pentru organismul bolnavului şi nu numai.
Diabetul mai poate apărea ca efect a altor boli care nu afectează neapărat aceiaşi hormoni care pot avea legătură cu apariţia diabetului. O credinţă populară total greşită este aceea conform căreia consumul exagerat de dulciuri ar provoca diabet zaharat.
Obiceiurile nesănătoase care cresc riscul îmbolnăvirii sunt fumatul şi mai ales consumul excesiv de alcool.
Cum ne ferim de diabet?
Stilul de viaţă sănătos este sfânt în prevenţia îmbolnăvirii organismului, aşa că nici diabetul nu face excepţie de la această regulă. Mâncarea săracă în grăsimi, prăjeli şi zahăr, alături de activitatea fizică, pot feri corpul de îmbolnăvirea cu diabet. Pentru cei care deja suferă de această maladie, medicii recomandă consumul de alimente pe bază de fructoză, carbohidraţi care se eliberează mai încet în sânge, cum ar fi orezul sau pâinea integrală. Câteva kilograme în minus şi un pic de mişcare fizică îmbunătăţesc considerabil tonusul şi dispoziţia psihologică a celui bolnav.
Reguli importante de respectat pentru bolnavii cu diabet zaharat
Diagnosticul cu diabet zaharat duce la schimbări majore în viaţa bolnavului. Oricare încălcare a regulilor la care este supus bolnavul duce la dezechilibre periculoase. Aşadar, bolnavul nu trebuie să omită nicio masă, alimentaţia fiind foarte importantă în cursul tratamentului cu insulină. Dietele sau postul ţinut fără consultul medicului, modificarea dozei de insulină, efortul fizic intens nesusţinut de un aport corect de carbohidraţi pot provoca hipoglicemie, dereglare care apare la bolnavii aflaţi sub tratament cu insulină sau antidiabetice orale. Foarte important de ştiut este faptul că hipoglicemia nu apare odată cu boala, ci odată cu tratamentul folosit în tratarea diabetului.


Articole înrudite